Positiv till abort ”mörkade” att hon var v-politiker

I tisdagens program av Kropp & Själ intervjuades Elisabeth Biström, ordförande för Ung Vänster. I programmet presenterades hon som ”en 24-årig kvinna” som gjorde abort för fyra år sedan och nu valde att berätta om att hon skämdes för att hon inte skämdes över aborten, skriver Resumés nätupplaga.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter Programmet behandlade frågan om hur omgivningen ställer sig när en kvinna gör abort. Reportern berättade dock aldrig att Elisabeth Biström också är vice ordförande för Vänsterpartiets ungdomsförbund. I programmet gled Biström snabbt in på politiska åsikter och sa bland annat:
- Jag vill göra folks bild lite mer nyanserad.
- Man kan väl uppmana unga tjejer att använda p-piller och kondom men gör någon en abort kan man väl försöka avdramatisera det, det blir som ett skuldbeläggande på unga tjejer om man hela tiden debatterar med utgångspunkten att det är en katastrof med tonårsaborter.
Hur ser ni på att använda en politiskt aktiv person utan att nämna det för lyssnarna?- Hon var med som ett personligt exempel som skulle illustrera forskning som visar att man inte behöver må dåligt efter en abort. Syftet var att lyfta fram känslan efter en abort och inte att prata om politik och hon framför inte heller en politisk åsikt i programmet, säger Stina Näslund, producent för Kropp & Själ till Resumés nätupplaga.