21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Präst: Vi förväntar oss självmordsdåd i Göteborg

GÖTEBORG. Han förväntar sig att det kommer att ske självmordsdåd i Göteborg. Själv har han dödshotats av en maskerad man på spårvagnen. Men fader Shenouda Younan är trots hoten inte rädd.

Fader Shenouda Younan pekar på relikskrinet i kyrksalen.

— Det är en relik av S:t Göran, som blev martyr. Nästan alla Jesu lärjungar blev också dödade för sin tro. Och vi är också redo att blir martyrer, säger han.

Den koptiska kyrkan ligger i utkanten av norra Göteborg, inrymd i en liten trä- och tegelbyggnad. Nästan alla medlemmar kommer från Mellanöstern och har flytt krig och förföljelse. Nu finns en oro för att de problem man upplevde i hemlandet också ska bli vanligare i Sverige.

I höstas blev Shenouda Younan själv dödshotad. En maskerad man kom fram till honom när han åkte spårvagn.

– Han sa på arabiska att de skulle döda mig eftersom jag var en otrogen, berättar han.

Lätt att identifiera som präst

Shenouda Younan svarade lugnt att enligt Koranen är inte kristna otrogna, men mannen upprepade sig och sa att han skulle halshuggas. Sedan lämnades Shenouda Younan ifred.

Han tror att han attackerades på grund av sin klädsel då den gör honom lätt att identifiera som präst. Men rädd blev han inte.

– Nej, nej, inte alls. Jag känner för dem som hotar. Ingen föds ond, de har påverkats så att de blivit extrema, säger han.

Sådana öppna hot riktade mot honom är ovanliga. Men kyrkan har utsatts tidigare. Inför julen 2010 fick säkerhetspolisen trovärdiga uppgifter om att al-Qaida-sympatisörer ville attackera den koptiska kyrkan, och att den borde stängas tillfälligt. Shenouda Younan valde dock att sova i kyrkan.

– Det är mitt jobb. Som präst måste man vara en herde. Jag tror att Gud har allt i sin hand, säger han.

Samma extremism

Även om Shenouda Younan framstår som kolugn så märker han att församlingsmedlemmarna är oroliga. De hade förväntat sig att Sverige skulle vara ett tryggt kristet land, inte att samma extremism skulle finnas här som i Mellanöstern. Undersökningar visar också att det i vissa av Göteborgs förorter finns ett stöd bland unga för extrema grupper som IS, och fler än hundra muslimer från staden ska ha rest till Mellanöstern för att strida med jihadister.

– När jag har samtal berättar kvinnor att de är oroliga för att deras barn ska drabbas, säger han.

Det som sker i Mellanöstern får återverkningar på flera sätt. När den koptiska katedralen i Kairo attackerades i december och en självmordsbombare dödade 27 människor så föder det rädsla.

– Vi förväntar oss att något liknande kommer att hända i Göteborg. För det är samma rörelse här som där, det är fingrar på samma hand, säger han.

Kultur måste förändras

Shenouda Younan menar att det är en kultur som måste förändras för att kristna och andra icke-muslimer ska kunna leva i säkerhet i muslimska länder. Han berättar att i hans hemland Egypten så utmålas kristna och judar som otrogna, och sådana idéer föder diskriminering och våld.

Han varnar för liknande faror i Sverige då vissa barn fostras att se icke-muslimer som underlägsna.

– Det finns slutna miljöer utan insyn i Sverige. Dessa måste öppnas upp, annars är jag rädd för att det kommer att explodera, säger han.

Han har dock förtroende för den svenska polisen, som han har nära kontakt med. Han har också dialog med muslimska företrädare för att försöka skapa ett tryggare Göteborg.

Jonatan Sverker

Jonatan Sverker är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar