Prästen Kåre Strindberg polisanmäler krökta flaggan på Sergels torg

– Jag tycker inte att man ska göra så med någon flagga. Det säger prästen Kåre Strindberg, som nu polisanmäler Stockholms stad för det verk som sedan ett par dagar står på Sergels Torg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var på tisdagen 29/8, som den slokande flaggstången med en svensk flagga installerades på Sergels Torg i Stockholm. Redan innan konstverket var på plats hade debatten om konst, politik, yttrandefrihet och gränserna för densamma tagit fart i pressen.

Kåre Strindberg bestämde sig på onsdagskvällen för att polisanmäla det som han anser är en skändning av den svenska flaggan. "Det anstötliga ligger i att svenska flaggan även högtidligt draperas över kistorna med stupade svenska soldater i utlandstjänst", skriver han i anmälan, som också konstaterar att "Stockholms stad hade aldrig vågat uppställa denna installation om exempelvis pride-flaggan eller Saudiarabiens flagga var fästad på den".

– Det sätter känslorna i rörelse när man gör så här. Folk blir arga. Det kan bli bråk och slagsmål och allt möjligt. Det kan också skapa främlingsfientlighet, säger han.

Vill återinföra straff för flaggskändning

Det blir i princip aldrig något straff för brottet ´flaggskändning´, berättar Kåre, men själv tycker han att det kanske är dags att återinföra straff igen för detta brott.

– Ja, jag vill få igång en debatt om det. Jag är inte jurist, men jag menar att det kanske är läge att titta på detta. Själv blev jag ledsen över att se den här installationen.

– Jag vet att många är lika upprörda som jag. Jag tycker inte att det här är konst. Här handlar det om att utträda ur rollen som konstnär och inträda i rollen som politiker.

Jämför med regnbågsflaggan

Kåre Strindberg tycker inte att argument runt yttrandefrihet är applicerbara i ett fall som detta.

– Nej. Det finns lagar och regler även runt yttrandefriheten. Man får inte kränka grupper. Jag tycker också att det var ett dumt tilltag att kränka muslimer med att göra en rondellhund. Jag vill inte heller att man ska kränka Buddha eller buddhister.

– Tänk dig att man hade gjort likadant med den saudiska flaggan. Eller regnbågsflaggan. Vilket liv det hade blivit!

Uppförd av skattemedel - "upprörande"

Det är extra upprörande att den nu aktuella flaggstången har uppförts med hjälp av skattemedel, tycker han.

– Man har använt offentliga medel och uppfört den på Stockholms mest besökta torg. Om konstnären ville göra det här verket kunde han ju ställa ut den på sin egen tomt. Men nu talar vi om skattemedel.

Kåre Strindberg säger att han själv inte har någon politisk agenda med sin polisanmälan, och han tänker heller inte följa upp polisanmälan med andra typer av aktioner eller upprop.

– Jag är inte politisk och en präst ska vara till för alla. Jag vill inte bli sammankopplad med grupper som har en politisk agenda.

– Om jag är rädd för att bli hotad för att jag sticker ut hakan genom en polisanmälan? Nej. Det är jag inte, säger han bestämt.