#prayforstockholm flitigt använd av svenskarna

Under de senaste dygnen har hashtagen #prayforstockholm på sociala medier växt sig enormt stor. Det är många som markerar att de ber för den svenska huvudstaden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det brukar vara fler som säger att de ber än som säger sig tro på Gud. Men när man hamnar i kris och nöd så är det bönen man tar till, säger Dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund med anledning av den flitigt förekommande markeringen på nätet.

Det är i samband med inlägg på sociala medier som Twitter och Facebook som många avslutar sina meddelanden med att skriva "#prayforstockholm". Eller så har man gjort bildmontage med budskapet inskrivet i bilden. En kort fras som dels markerar att man känner med offren. Men även att man ber. Något som inte så ofta annars skrivs ut offentligt av så många.

"Verkligt behov"

– Jag tror inte att det är något som man bara säger, utan det är verkligt för människor. Det har alltid varit så och det visar på människans inneboende behov av att rikta sig någonstans. Inte minst i situationer som den här, säger Elisabeth Sandlund.

KD-ledaren Ebba Busch Thor skrev till exempel på Twitter med riktning till statsminister Stefan Löfven (S): "Tack för en stabil och värdig hantering av en stad, ett land i sorg. Vi står tillsammans i detta. #prayforstockholm"

TV4:s Nyhetsmorgon skrev på söndagsmorgonen: "God morgon, vi fortsätter rapportera om lastbilsattacken i Stockholm. #prayforstockholm"

Böner utskrivna på olika platser

På Stockholms enda lagliga graffitiväg finns numera en stor målning där två graffitimålare över hela väggen skrivit "Pray for Stockholm" samt målat en fredsduva, rapporterar Sveriges Radio.

Många svenskar skriver även ut hela böner i sina meddelanden och inlägg. Sveriges kristna råd skrev i fredags följande: "Gud, vi ber för vår värld som blöder. Vi ber för dem som idag drabbats av sorg. Vi ber för vårt land och dess ledning. #prayforstockholm"

Samtidigt finns det de som uttrycker att uttrycket inte borde användas eftersom Sverige är ett sekulariserat land.

Dagen skrev i lördags om meddelanden utlagda av några pastorer.

Läs mer om terrorattacken på Drottninggatan

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården