”Praying Benny” hyllas när NHL fyller 100

Överträffad, kanske. Bortglömd, absolut inte. Det handlar om målvaktsmaskens första bärare Clint Benedict och den som revolutionerade målvaktsspelet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Världens bästa hockeyliga NHL firar 100 i år, vilket uppmärksammas på olika sätt. Officiella sajten nhl.com gör det genom att lyfta fram några av dem som format ligan till det den är i dag.

En av dessa är Clint Benedict, förmodligen helt okänd för de flesta i Sverige men en legendar i hockeyhistorien. Ansedda facktidningen The Hockey News rankade honom som nummer 77 bland världens bästa hockeyspelare någonsin.

Förste målvakt med ansiktsmask

För 87 år sedan var han den förste hockeymålvakten som använde ansiktsmask. Något alla gör numera. Den 20 februari 1930 bar han en lädermask i en match i Madison Square Garden.

Den såg inte ut som dagens moderna, individuellt anpassade masker i glasfiber med personliga målningar, som Dagen skrivit om tidigare.

Rubriken på nhl.com-sajten säger det mesta om denne pionjär: "Overshadowed, not forgotten" - Överträffad, men inte bortglömd."

Smeknamnet "Praying Benny"

Benedicts spelstil med benskydden i isen bildade målvaktsskola och den har i modern tid utvecklats av bland andra Dominik Hasek. För detta fick Benedict smeknamnet "Praying Benny" eftersom det såg ut som att han gick ned på knä i bön till Gud när han försökte stoppa puckarna från att hamna i mål.

Hans effektiva men påfrestande spelstil revolutionerade målvaktsspelet och NHL-bossarna tvingades ändra reglerna. Tidigare var det inte tillåtet för en målvakt att släppa skridskorna från isen.

Kanske var spelstilen även ett uttryck för Benedicts inställning till livet.

Fick ett skott i huvudet

Bakgrunden till att han började bära mask var ett skott som tog i huvudet och knockade honom medvetslös.

Efter en månad på sjukhus med krossat kindben återvände han till hockeyn med en mask som täckte pannan, näsan, kinderna och hakan.

Vann Stanley cup fyra gånger

Clint Benedict spelade för Ottawa Senators och Montreal Maroons, och vann Stanley Cup fyra gånger. Han var straffspecialist och spelade 443 matcher under sin 18 säsonger långa karriär.

Han dog 1976, 84 år gammal.

Lilla Erstagården