Priset som ska få kristna att äta mindre kött

En ny utmärkelse har lanserats. Södra Sandby församling utanför Lund fick det första Vegopriset.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bakom det nyinstiftade Vegopriset finns den vegetariska föreningen Vildåsnan, med ordförande Annika Spalde i spetsen. Hon är diakon och många känner igen henne från olika typer av icke-våldsaktioner. Som ordförande för Vildåsnan basar hon över en förening som säger sig vilja utmana köttnormen inom kyrkans värld.

I år är alltså första gången som Vegopriset delas ut, och det är en församling i Svenska kyrkan som utsågs till vinnare.
”Församlingen Södra Sandby tilldelas priset för att de är pionjärer i en kyrka där köttnormen fortfarande är stark. De har genom beslut att servera vegetariskt i verksamheten visat på nytänkande och mod, och blivit en viktig förebild för andra församlingar”, lyder motiveringen.
- Det är med stolthet vi tar emot detta pris, replikerar kyrkoherden Niclas Loive, i det pressmeddelande som Vildåsnan skickat ut.

Vegopriset kommer att delas ut varje år, och går till individer eller organisationer som utifrån sin kristna tro gör något för djurens situation, eller ”som har fördjupat samtalet över hur vår mathållning påverkar människor, djur och miljö”. Årets prisutdelning kommer att ske den 16 mars i Skärholmens församling i Stockholm.