Protester efter kyrkexplosion i Kairo

Hundratals demonstranter samlades på söndagen utanför Markuskatedralen i Kairo för att uttrycka sin ilska, enligt den egyptiska tidningen Al-Ahram.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Demonstranterna ropade slagord mot inrikesministern, president Sisi och Muslimska brödraskapet, säger den egyptiska fotojournalisten Mohammed El Raai till SVT.

För sex år sedan detonerades en sprängladdning i en kyrka i Alexandria, då 23 människor dog. Ingen gärningsman har ännu pekats ut av egyptiska myndigheter.

– Det känns väldigt hopplöst just nu. Den egyptiska staten har gång på gång visat att de inte försvarar dess befolkning – vilket sorts hopp finns för medborgare av en sådan stat?, undrar den egyptiske journalisten och aktivisten Wael Eskandar retoriskt.

Drygt två veckor efter attentatet i Alexandria för sex år sedan inleddes den egyptiska revolutionen som ledde till att diktatorn Hosni Mubarak avsattes. Trots att Wael Eskandar personligen känner en stor hopplöshet välkomnar han vreden som demonstranter visar utanför katedralen.

– Allt och alla präglas redan av hopplöshet. Vrede är det enda som kan förändra något, säger han till SVT.

Stormuftin, den högst ansvariga för religiös lag i Egypten, fördömde enligt CNN den "bedrövliga terroristattacken" mot katedralen. Han uppmanade också till enhet mot "svart terrorism som försöker att skapa sekterism och upprördhet bland de två vingarna i Egypten – muslimer och kristna – i ett försök att försvaga nationen".

Söndagens attack riktades mot en av de mest symboliska religiösa platser för kopter. Efter attacken lämnade den koptisk-ortodoxa kyrkan ett uttalande på sin Facebook-sida:

"Samtidigt som vi är bedrövade över våldet och terrorismen som angriper tillbedjare ber vi för dessa martyrer och för de sårade. Den egyptiska kyrkan betonar vikten av uthållig nationell enhet som bevarar alla egyptier på Egyptens välsignade land."

Markuskatedralen är Kairos största. Ehab Rafael är talesperson för koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och har själv besökt katedralen.

– Katedralen är välbesökt på söndagen. De flesta som går till den här delen av kyrkan är kvinnor. Det känns också jobbigt att det händer så nära där patriarken bor, säger han till TT.

Attentatet kommer som en del av en våldsspiral i Egypten. I fredags omkom sex poliser då två vägbomber detonerade i och strax utanför Kairo.

– Det är riktat mot kristna, men det är också en del av den våldsspiral som finns i Egypten. Det handlar om radikala fundamentalister som inte tolererar att människor som har andra åsikter, säger Ehab Rafael.

Statsministeromröstning