Råda-trådenmarsch i Stockholm kräver amnesti för ensamkommande flyktingbarn

Katarina Lindve från Fristadskyrkan i Eskilstuna demonstrerade för ensamkommande flyktingbarn – och krävde en allmän amnesti. Hon var en av många som under lördagen deltog i Röda tråden-marschen i Stockholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Katarina Lindve utbildar sig till medicinsk sekreterare och har gjort praktik på en vårdscentral dit många flyktingar kommer. Dessutom har hon kompisar som har familjehem och är gode män till ensamkommande flyktingbarn. Kyrkan hon tillhör är en församling inom Evangeliska frikyrkan.

På lördag förmimddag tog hon tåget till Stockholm för att delta i den så kallade Röda tråden-marschen, som i helgen har final, med krav på en allmän amnesti för ensamkommande flyktingbarn som varit minst ett år i Sverige.

Bakom finns rörelsen "Vi står inte ut" med professionella och volontärer som i sina jobb eller på annat sätt möter den här gruppen.

– Jag har själv sett hur migrationsverket inte tror på en ung afghansk kille som har vuxit upp i Iran. Myndigheten tror inte på hans kristna omvändelse för att han inte kunde säga sin favoritlärjunge eller favoritbibelbok, säger Katarina Lindve till Dagen.

Nu håller sig den unge mannen gömd i Sverige. Precis som många andra ensamkommande har han efter väntan passerat 18-årsstrecket.

Katarina Lindve berättar att det finns många kristna i nätverket "Vi står inte ut".Många församlingar i Svenska kyrkan har ställt sig bakom uppropet. Men i frikyrkan är det sämre, även om det finns engagemang för individerna. I Eskilstuna, som hon kommer i från, tar exempelvis pingstkyrkan emot en persisk daritalande grupp, där de flesta inte har uppehållstillstånd.

Efter att ha haft lokala Röda tråden-marscher runt om i landet var det final i Stockholm under lördagen med tre tysta marscher fram till Medborgarplatsen på söder, där cirka ett tusen personer hade samlats för att överlämna sina krav till politiker från olika partier.