Raoul Wallenbergs familj stämmer Ryssland

Raoul Wallenbergs släktingar stämmer den ryska säkerhetstjänsten FSB och kräver att få ut all information om hans öde.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I ryska arkiv finns dokument om Raoul Wallenberg som varken hans anhöriga eller oberoende experter har fått granska. Det hävdar han syskonbarn Marie Dupuy, rapporterar Reuters. På onsdagen lämnade hon tillsammans med andra anhöriga in en stämningsansökan vid en domstol i Moskva mot FSB, den säkerhetstjänst som efterträdde KGB.

"Vårt sökande efter svar kommer att fortsätta tills vi vet vad som hände Raoul Wallenberg, och varför", sa Dupuy i ett uttalande som förmedlades av Team 29, det team av jurister som representerar familjen i ryska domstolar.

Dupuy konstaterade också att "åtskilliga förfrågningar" genom åren, både från familjen, historiker och svenska ämbetsmän, varit resultatlösa, skriver TT-AP.

Räddade tiotusentals judar

Raoul Wallenberg var diplomat i Ungern under andra världskriget och hjälpte tiotusentals ungerska judar att undkomma Förintelsen. Han greps av sovjetiska styrkor i Budapest 1945, och hans öde därefter har aldrig blivit bekräftat. Enligt ryska uppgifter ska Wallenberg ha dött i ett fängelse i Moskva 1947, men inga otvetydiga bevis har presenterats.

Raoul Wallenberg

Raoul Gustaf Wallenberg, född 4 augusti 1912 i Kappsta på Lidingö var en svensk arkitekt, affärsman och diplomat som försvann 17 januari 1945 efter att ha fängslats av sovjetiska myndigheter i Ungern. Han dödförklarades av svenska myndigheter 31 oktober 2016 och dödsdatumet sattes till 31 juli 1952.

Enligt officiella sovjetiska uppgifter avled han i Ljublankafängelset 17 juli 1947.

Han är allmänt känd för sina framgångsrika insatser för att rädda tiotusentals till omkring hundratusen judar i naziockuperade Ungern under förintelsen från ungerska fascister och nazisterna under de senare stadierna av andra världskriget.

Som Sveriges särskilda sändebud i Budapest mellan juli och december 1944 utfärdade Wallenberg skyddspass och skyddade judar i byggnader som betecknades som svenskt territorium och räddade därmed tusentals liv.

Källa: Wikipedia