Rättegång inledd mot pedofilanklagad präst

Nu inleds rättegången mot katolske prästen Gerald Ridsdale. Han är redan dömd för fler sexuella övergrepp mot barn än någon annan präst i Australien. Nu står han åtalad för övergrepp mot ytterligare 12 barn.
– Jag vill inget annat än att sluta överleva och börja leva, säger ett av offren.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

83-årige katolska prästen Gerald Ridsdale har sedan 1990-talet dömts och suttit fängslad för ett stort antal sexuella övergrepp på barn. Antalet officiella offer beräknas till omkring 60 men själv har han tidigare erkänt att det rör om hundratals.

Nu är han tillbaka i rättssalen efter att ha erkänt våldtäkt och sexuellt ofredande på 12 barn under åren mellan åren 1961 och 1988 i västra delarna av australiska delstaten Victoria.

Brotten ska bland annat ha begåtts inne i Katolska kyrkan i Ballarat.

Hotade barnen med straff från Gud

Åklagaren Jeremy McWilliams redogjorde under rättegången för övergreppen och berättade bland annat om flera fall där Ridsdale varnat barnen från att säga något till sina familjer om vad som hänt. Annars skulle Gud straffa hela familjen, har ett av offren berättat att Ridsdale sagt.

Flera offer har vittnat om stor smärta under övergreppen. Den yngsta ska vara sex år gammal.

Offer: Ville sluta överleva

Ett av offren, som i dag är en vuxen man, läste under rättegången upp ett uttalande. Bland annat berättade han att övergreppen påverkat honom psykiskt och att han bland annat försökt ta sitt eget liv.

– Jag vill inget annat än att sluta överleva och börja leva, sa han.

Kan ha utnyttjat 1000 barn

Enligt frivilligorganisationen Broken Rites, vars fokus är att uppmärksamma sexuella övergrepp inom katolska kyrkan, kan Ridsdale ha utnyttjat upp till 1000 barn.

Sexuella övergrepp har länge belysts som ett stort problem inom katolska kyrkan.

En särskild kommission redovisade tidigare i år omfattningen av sexuella övergrepp inom kyrkan i Australien. Där framkom att 7% av landets katolska präster anklagats för att ha utnyttjat barn mellan 1950 och 2015.

2015 skapade påven Fanciskus en kyrk-domstol som ska döma biskopar som inte skyddat barn mot prästers övergrepp.

Senast i juni i år åtalades en av Vatikanens högsta företrädare, den australiske kardinalen George Pell, för ett flertal fall av sexuella övergrepp. Något han själv genast gick ut och nekade till ha begått.

Lilla Erstagården