Rekord när second hand-butiker skänkte till Världens barn

För 12:e året i rad var Sorsele den kommun som skänkte mest till Världens barn. Och i lördags gick hela Erikshjälpens dagskassa till insamlingen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Om du handlade på någon av Erikshjälpens second hand-butiker i lördags var du med och bidrog till den insamling som just nu görs till Världens barn. Alla butiker slog samman sina dagskassor under lördagen och hela summan gick till insamlingen. Totalt blev det 2 700 756 kronor, vilket är nytt rekordresultat.

– Det finns ett stort engagemang för Världens Barn både bland kunder och medarbetare, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef, och tillägger att i flera butiker anordnades särskilda event för att locka fler köpare.

Handlade lite extra

Ett 30-tal av Erikshjälpen Second Hands cirka 60 butiker sålde för 50 000 kronor eller mer och vissa kunder verkade passa på att handla lite extra för Världens Barn i lördags. Förra året skänkte second hand-butikerna cirka 2,6 miljoner kronor till Världens Barn.

Då kampanjhelgen summerades söndagen den 9 oktober var Världens Barn-insamlingen uppe i totalt 65 miljoner kronor.

Bäst – igen

I Sorsele kommun, Västerbottens län, kan man också slå sig en aning för bröstet. Där blev man för 12:e året i rad den kommun som samlade in flest pengar per invånare.

– Det bor 2 500 personer i kommunen och det är lätt att fånga sorselebornas medkänsla, säger Göte Holmberg som en förklaring till den myckna gåvan.

Han kan nog kallas för insamlingsledare vid det här laget. Tillsammans med en grupp meadrbetare ser han till att det anordnas loppisar, lotteri och allehanda insamlingsevent för att det ska komma in så mycket pengar som möjligt. Det landade på 131 kronor per invånare.

– Det är även en hel del utflyttade sorselebor som vill vara med och sola sig i glansen, skojar Göte Holmberg och syftar på att de också är med och skänker.

Förbereder redan för 2017

Redan dagen efter den avslutade insamlingen till årets Världens barn så påbörjas nästa projekt: nämligen insamlingen till kommande års Världens barn.

– Så länge vi orkar så håller vi på, säger Göte Holmberg, som i söndags fyllde 75 år.

Fakta:

Riksinsamlingen Världens Barn genomförs av Radiohjälpen i samarbete med hela Världens Barn-familjen: Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Lions, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset och We Effect.