Rekordmånga katolska presidentkandidater

Aldrig tidigare har så många katoliker anmält sitt intresse till att bli USA:s president. Och det är i republikanerna de återfinns, till skillnad från hur det sett ut tidigare i historien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ett amerikanskt presidentval står för dörren, och med den också det politiska förspelet att vaska fram presidentkandidater. USA, ett land som främst kopplas ihop med protestantism, slår i primärvalen rekord i antalet katoliker som när presidentdrömmar. Sex republikanska politiker som anmält intresse att ta över presidentposten nästa år är katoliker. Några av dem pekas ut som toppkandidater, som Marco Rubio och Jeb Bush (som konverterade till katolicismen för tjugo år sedan, sedan han gift sig med en katolik).

De sex katolska kandidaterna anses också symbolisera ett skifte i amerikansk politik, där republikanerna ofta har pekats ut som partiet för konservativa protestanter, ofta omskrivet som den kristna högern. Numera ingår också en stor skara katolska väljare i partiets vänkrets, vilket också återspeglas i vilka som engagerar­ sig politiskt.

”Katolikrekord”

När David Masci, från Pew Research Center, analyserar varför så många katoliker återfinns i det republikanska startfältet så lyfter han fram flera aspekter.

Först och främst är det väldigt många, 16 stycken, som trätt fram som presidentkandidater hos republikanerna. Det är en del av förklaringen till ”katolikrekordet”.

Samtidigt är det inte hela förklaringen. Han lyfter också fram att antalet katoliker inom den amerikanska toppolitiken blivit allt fler, exempelvis har antalet katoliker fördubblats i representanthuset de senaste sex åren. Därmed är det inte konstigt att fler väljer att satsa på att nå det högsta politiska ämbetet.

Det här är något av en omsvängning i amerikansk politik, där katoliker tidigare slutit upp kring demokraterna. Tre gånger i historien har en katolik vunnit primärvalet och kandiderat som presidentkandidat, och alla tre gånger har det varit för demokraterna, där John F Kennedy lyckats bäst då han 1960 valdes som president.

Nu kan det mycket väl bli så att republikanerna får en presidentkandidat som är katolik, och David Masci skriver i sin analys att det sker i en tid då republikanernas mer konservativa linje krockar med den nuvarande påven Franciskus mer liberala tongångar.

– Det handlar om en stark kritik av den fria marknadskapitalismen, påven har också trätt fram i klimatfrågan där han kräver tuffa krav i kampen mot klimatförändringarna, positioner där han inte går i jämn takt med många republikaner, skriver David Masci.

De motsättningarna blev tydliga efter att påven presenterat sin encyklika om miljön, där Jeb Bush gick ut hårt och kritiserade kyrkans företrädare för att lägga sig i saker de inte hade att göra med.

– Kyrkan har haft fel tidigare i vetenskapliga frågor, och jag tycker att vi bör lämna vetenskapen till vetenskapsmännen, uttalade sig Jeb Bush efter påvens klimatutspel.

Utmanar Joe Biden Clinton?

Än så länge är det lång väg kvar innan de två stora partierna som dominerar amerikansk politik vaskat fram sina presidentkandidater. Troligtvis dröjer det framåt nästa sommar innan vi vet vilka de slutliga presidentkandidaterna kommer att bli. Och det kan faktiskt bli så att två katoliker står emot varandra.

För de senaste dagarna har spekulationerna gått höga om att vicepresident Joe Biden, troende katolik, kan blanda sig in i leken och utmana storfavoriten Hillary Clinton om att få företräda demokraterna i presidentvalet nästa år.

Fakta:

Katolska presidentkandidater i USA

Sex av republikanernas presidentkandidater är katoliker, vilket aldrig inträffat förut.

Det är Jeb Bush, Chris Christie, Bobby Jindal, George Pataki, Marco Rubio och Rick Santorum.

Även demokraterna kan få en katolsk presidentkandidat, då det spekuleras i att Joe Biden kommer att kandidera.

Nästa år är det presidentval i USA, och under våren kommer primärvalen att avgöras, då partierna internt röstar fram sin presidentkandidat.

Lilla Erstagården