Rekordmånga lämnar Svenska kyrkan – igen

Antalet utträden ur Svenska kyrkan kommer att bli rekordstort under 2016. Hårdhänt mediegranskning och nystartade ”lämna kyrkan-sajter” kan vara förklaringen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Fram till och med oktober månad i år lämnade 80 377 personer aktivt kyrkan. Det är redan nu fler än under hela år 2004, då 78 407 lämnade. Det var oktober månad som var extra stort, 20 374 utträden. Men även tidigare, från juni månad och framåt, är det betydligt högre siffror än året innan.

Oktober är alltid en månad med fler utträden, vilket hänger samman med att om man inte vill betala kyrkoavgift för kommande år, ska man meddela utträde senast sista oktober.

Nära 100 000

Om trenden från juni och framåt fortsätter de två sista månaderna­ i år kan siffran för hela 2016 komma att tangera eller­ hamna över 100 000-strecket.

Svenska kyrkan har sedan slutet av maj utsatts för ett par hårda mediegranskningar, dels i Sveriges Radio Ekot, dels av Aftonbladet.

Det har bland annat gällt ”lyxresor” bekostade av församlingar eller Svenska kyrkan i utlandet. I det senare fallet har två personer fått lämna sina tjänster efter granskningen.

En annan förklaring kan vara nystartade sidor på nätet där man begär utträde med underskrift via elektroniskt ID. Pernilla Jonsson, analyschef på kyrkokansliet, säger till Kyrkans Tidning att det påverkat siffrorna:

– Församlingarna hann godta många av dessa innan det rättsliga läget klargjordes.

Digital underskrift

Hon syftar på att Svenska kyrkan i slutet av september gick ut med ett besked till församlingarna att en digital underskrift inte är giltig.

Antal inträden i Svenska kyrkan ligger på ungefär samma nivå de senaste åren. Siffrorna för inträden handlar om personer som är tolv år eller äldre och blir medlemmar, barn som döps finns däremot inte med i statistiken.

Förra året blev 8 199 personer nya medlemmar i Svenska kyrka. Hittills i år är siffran 6 510.