Rektor på kristen friskola: Obehagligt samtalsklimat

Allt fler politiker talar om att konfessionella friskolor inte borde tillåtas. – Det är anmärkningsvärt att inga politiker besöker oss, men att de har så mycket åsikter, säger Stefanskolans rektor Timoteus Lind, till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På tisdagskvällen visade TV4:s "Kalla Fakta" att den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm delar upp pojkar och flickor när de ska åka buss. Efter avslöjandet sa Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, att han vill förhandla med övriga riksdagspartier om att stänga landets religiösa friskolor.

Som en konsekvens av samma avslöjande kommenterade Olle Burell, socialdemokratiskt skolborgarråd i Stockholm, att sex av stadens sju konfessionella friskolor borde stängas.

– Det är ett obehagligt samtalsklimat, sammanfattar Timoteus Lind.

– Men Socialdemokraterna har länge haft en agenda mot kristna friskolor.

Alla världsdelar

Stefanskolan i Bromma i nordvästra Stockholm är en fristående grundskola på kristen grund. Här går elever från alla världsdelar utom Oceanien och enligt Timoteus Lind finns alla samhällsklasser representerade.

Han poängterar också att det har funnits kristna skolor i många hundra år – och hävdar att det kommer att fortsätta så även framöver.

– Vi känner oss trygga. Och vi förlitar oss på Herren.

Vad gör dig så säker på det nu när allt fler röster höjs om att konfessionella skolor till exempel inte bör vara skattefinansierade? – vilket på många sätt är en förutsättning för att friskolorna ska kunna existera.

– Europakonventionen. Den talar om att det ska vara samma förutsättningar för alla typer av skolor. Att Olle Burell kan ta sig lyxen att slänga ur sig sådana påståenden visar att han inte kan Europakonventionen. Det är också därför som Stefan Löfven är mer tveksam, han har jurister runt sig som vet vad som gäller.

"Manipulativ fråga"

Undersökningen från Novus som visar att en majoritet av svenskarna är kritiska till religiösa friskolor (se artikel bredvid) ger Timoteus Lind inte heller mycket för.

– Det är en manipulativt ställd fråga där alla religioner klumpas ihop.

Mitt i den negativa diskussionen om konfessionella tror Timoteus Lind att kristna friskolor kan bli vinnare.

– När fokus hamnar på kristna friskolor tänker jag att kristna familjer kommer att börja fundera på vad kristna friskolor egentligen är. Det kan ge fler sökande.