Religiösa friskolor hotas – både S och L överväger förbud

Religiösa friskolors existensberättigande är kraftigt ifrågasatt. Inom den närmaste tiden ska både Socialdemokraterna och Liberalerna ta ställning till ett förbud.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Först ut att ta tag i frågan är Socialdemokraterna. På kongressen som börjar den 8 april kommer frågan upp, efter krav från flera håll att förbjuda religiösa friskolor. Partistyrelsens svar har varit att driva på för skärpta krav, men att skolformen ska få vara kvar. En linje som delas med regeringspartnern Miljö­partiet.

13 socialdemokrater kräver förbud

Men det räcker inte med striktare kontroll menar flera inom partiet. I helgen gick 13 socialdemokrater ut i en debattartikel i DN med kravet på att helt förbjuda religiösa friskolor. Bland annat hänvisade de till att barnkonventionen är på väg att bli svensk lag.

– Därmed måste även barns och ungas religionsfrihet och rätt att själva söka och välja (eller välja bort) religion eller annan livsåskådning garanteras, skriver Sören Juvas, förbundsordförande för HBT-Socialdemokrater, och Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor.
 

Läs mer: Förbud mot friskolor fick bränsle från könsuppdelad gymnastik
 

Barns rättigheter före föräldrarnas önskemål

De menar att det är viktigare att utgå från barnens rättigheter och inte föräldrarnas religiösa önskemål. Barn och unga har rätt att utöva sin livsåskådning på kvällar, helger eller lov men inte under skoltid, resonerar de.

– Skolan är till för elevernas kunskapsinlärning, inte för att ge olika trossamfund en möjlighet att bedriva religiös påverkan.

De som vill se ett förbud har även med sig LO in i kongressen, som tidigare klargjort sin inställning till religiösa friskolor.

Tro och solidaritet stöttar inte förslaget

På andra sidan åsiktslinjen finns bland annat Tro och solidaritet, vilka samlar troende socialdemokrater. De stödjer partiledningens linje att enbart skärpa kontrollerna.

– Det finns inget som jag känner till som visar att situationen är värre på religiösa friskolor än på andra, säger Ulf Bjereld, förbundsordförande i Tro och solidaritet, till Dagen.

Troende socialdemokrater: "Förbjud inte"

Han undrar också vad det är för signal man skickar ut, om till exempel judiska skolan i Malmö måste stängas.

– Skärp kontrollen där det finns problem, men förbjud inte, säger han.

Hett debattämne inom Liberalerna

Även inom Liberalerna är frågan om religiösa friskolor ett hett omdebatterat ämne. Där har partiledningen redan klargjort att de kommer att driva frågan att inga nya religiösa friskolor ska få starta.

Men precis som hos S finns företrädare som menar att det inte är att gå tillräckligt långt. Liberala kvinnor kom nyligen med kravet på att helt skrota skolformen, och de driver frågan till landsmötet den 17 november.

Liberalen Maria Nilsson är en av dem som driver frågan om förbud, och hon är själv kristen.

Ska man då inte försvara religiösa friskolor?

– Jag ser inte något samband, är man troende ska man försvara religionsfrihet i stort, säger hon till Dagen.

– Religionsfrihet handlar om att alla ska ha rätt att välja religion. Det finns många bra kristna friskolor, men också de som inte tillåter elever att debattera fritt, utan där det finns en uppfattning om vad som är rätt eller fel.

Mothugg från andra liberaler

Även här kommer mothugg från partimedlemmar, och två kristna liberaler har gått i polemik mot Liberala kvinnors utspel.

– Vi behöver göra upp med den beröringsskräck som finns för religion och konfessionella friskolor, skriver Jakob Olofsgård och Anna Ekström i Svenska Dagbladet.

Där argumenterar de att religiösa skolor borde ses som en tillgång, inte ett hot.

”Skolor som inte sköter sig slinker igenom”

När det gäller de religiösa friskolorna, menar de två kristna debattörerna, så är problemet något annat än att de finns.

– Dagens problem är att de som inte sköter sig inte kan stängas av Skolinspektionen, de slinker igenom i överklaganden. Detta är det verkliga problemet.

Tidigare har även förre EU-ministern Birgitta Ohlsson kritiserat partiledningens linje.

Fakta:

S och L tar beslut

Socialdemokraterna har partikongress mellan den 8-12 april i Göteborg.

Liberalerna har landsmöte den 17-19 november i Västerås.

Religiösa friskolor kommer att debatteras i båda fallen, och där avgörs också vilken linje som gäller inför valet 2018.