Religiösa inslag vid skolavslutningar kan komma att tillåtas

Utbildningsdepartementets ­arbete med att se över skollagen fortsätter.– Vid enstaka tillfällen kan religiösa inslag komma att tillåtas i utbildningen, säger statssekreterare Bertil Östberg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter återkommande diskussioner om skolavslutningar i kyrkor påbörjade Utbildningsdepartementet tidigare i år en översyn av skollagen. Bertil Östberg, statssekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund, konstaterade under ”(G) som i Guds” avslutande seminarium under Almedalsveckan att det behövs.

– Vi måste hitta en bättre lagstiftning. Vi kan inte ha den här diskussionen varje år.

Fostra till kritiskt tänkande

Lars B Stenström, kyrkoherde i Örebro, konstaterade att skolan ska fostra till kritiskt tänkande – och att kyrkan ska bejaka detta – men han passade samtidigt på att framföra lite kritik till Bertil Östberg och Utbildningsdepartementet:

– Hawaii-skjortor och peruker är inte ovanligt på skolavslutningarna i kyrkan. Det saknas en respekt för kyrkorummet och det har ni inte lagt ned någon tid på – vad får man egentligen göra i kyrkan?

När eleverna i Österfärnebo utanför Sandviken nyligen samlades till skolavslutning i kyrkan sjöng man traditionsenligt psalmen ”Den blomstertid nu kommer”. Men med en förändring, rektorn hade nämligen tagit bort strofen ”... de skola oss påminna Guds godhets rikedom, att vi den nåd besinna som räcker året om” eftersom hon ansåg att den bröt mot skollagen.

”Rektorer rädda”

Men samtliga fyra i panelen menade att beslutet var felaktigt.

– Distinktionen mellan religion och tradition fungerar inte, sammanfattade Lars Johansson, lärare vid Örebro teologiska högskola.

– En del rektorer är rädda för vad folk ska tycka och försöker därför köra slalom, men det blir inte bra, sa Per-Olof Sahlberg på barn- och utbildningsförvaltningen i Region Gotland, som menade att agerandet var tramsigt.

Inte stänga dörrar

Trots att Lars B Stenström inte vill att kyrkorna ska stänga dörrarna påpekade han att skolavslutningar i kyrkor är ett utdöende fenomen.

– Med tanke på att det finns så många religiösa grupperingar i landet är det inte rimligt med skolavslutningar i religiösa lokaler. Om 20–25 år är det nog ett faktum.

Många religiösa grupperingar.”Med tanke på att det finns så många religiösa grupperingar i landet är det inte rimligt med skolavslutningar i religiösa lokaler. Om 20–25 år är det nog ett faktum.” sade Lars B Stenström vid det avslutande seminariet i ”(G) som i Gud” i Almedalen.

Läs fler artiklar om religiösa inslag i skolan

Alla tidigare artiklar
Debatt