Replik: "Ska alla lämna sin ideologi bakom sig"

Fredrik Wenell på Sveriges kristna råd reagerar skarpt på hur LO formulerar sig då de vill se ett stopp för religiösa friskolor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Skolan ska vara fri från religion. Föräldrar ska inte kunna pådyvla barn sina religiösa trosuppfattningar. LO går ut ganska tufft i sin kritik mot religiösa friskolor, och sättet de formulerar sig på är något som får Fredrik Wenell, som jobbar med barn- och skolfrågor på Sveriges kristna råd, att reagera.

– De verkar ha en omedvetenhet om skillnaden mellan att ha ett sekulärt samhälle och en sekulär stat, säger han.

– I vilken mening menar LO att skolan ska vara fri från religion? Det är svårt att tänka sig ett samhälle utan religiösa individer.

Fredrik Wenell säger att alla har med sig någon form av idémässigt bagage, och att det inte bara går att lämna sin ideologi bakom sig när man kommer till skolan, vare sig man tror på Gud, socialdemokratin eller något annat.

– Ingen står fri från ideologi, säger han.

Mycket tyckande

Fredrik Wenell reagerar också på det tvärsäkra sätt som LO-företrädare uttalar sig om att religiösa friskolor är segregerande.

– Det finns ingen forskning på det, utan det är bara något som de antar. Till slut blir det bara en massa allmänt tyckande, säger han.

Han känner själv till flera exempel på kristna friskolor där barn från olika religiösa bakgrunder blandas, och som absolut inte underbygger segregation.

Fredrik Wenell tycker också att det är märkligt att LO skriver i sociala medier: Det är ingen rättighet att pådyvla våra barn föräldrarnas trosuppfattning.

– Den första frågan som jag får är vilka är "våra barn"? Det är inte mina barn de pratar om i alla fall. Är det muslimska barn, LO-barn, pingstbarn, vilka menar de? Det de utgår ifrån är ett homogent samhällsbegrepp. I vilken rimlig mån kan de prata om ett mångkulturellt samhälle, när de på det här sättet pratar om "våra barn", undrar Fredrik Wenell.

Men ser du inte att det finns några problem med religiösa friskolor?

– Det finns flera problem. Ett av dem är att vi inte har någon forskning, utan att vi antar väldigt mycket. Sedan kan det finnas problem med att det blir en för sluten miljö. Det kan också bli segregering. Men det är i så fall inte ett problem enbart för religiösa friskolor, utan vi har i samhället redan en stor boendesegregation, vilket påverkar skolsituationen.

De problem som kan uppstå i religiösa friskolor går det redan att ta itu med, via Skolinspektionen, menar Fredrik Wenell.

– Vi har redan regler om vad en skola får göra och inte göra, och det borde räcka.

 

Läs även huvudartikeln: LO vill att religiösa friskolor ska förbjudas

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar
Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek