Republikanerna tar över kongressen

Republikanerna får majoritet i senaten och därmed kontroll över hela USA:s kongress. Därmed blir det svårare för Barack Obama att få igenom sin politik under sina sista två år som president.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– En frustrerande kväll för demokrater och för presidenten, konstaterar den demokratiske politiske strategen Kevin Lampe på telefon från Chicago.

– I framtiden måste vi rekrytera bättre kandidater och jobba mer intensivt på lokal nivå.

Lampe, som arbetat med de demokratiska presidenterna Bill Clinton och Barack Obamas kampanjer, spår att Obama nu kommer att använda sitt veto mycket mer, för att stoppa republikanska lagförslag. Men han säger att presidenten också måste stärka de relationer han har med kongressens republikaner.

– Han måste ha fler "tysta möten" med majoritetsledarna i både senaten och representanthuset. De måste hitta områden där de kan komma överens.

Reform av landets invandrarlagar är en sådan fråga. Obama har lovat landets spansktalande, så kallade hispanics, att göra något åt den komplexa och inte så väl fungerande invandrarlagstiftningen.

– Väljarna är tydliga, nu är det dags att få saker och ting ur händerna i Washington, säger Lampe.

Ur demokratiskt perspektiv ser han mer ljust på president- och kongressvalet 2016.

– Republikanerna plockade redan röda delstater, där Mitt Romney vunnit tidigare. En tröst är att demokraterna ändå bjöd motstånd. Om två år är den politiska kartan (de delstater där senatorer ska väljas om) mer fördelaktig ur demokratiskt perspektiv. Om republikanerna inte kompromissar under de närmaste två åren får de det tufft då.

Mer information kommer under dagen.