Pilgrimsresa: Program

23-30 augusti 2019

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dag 1 - Fredag 23 augusti
Hemifrån till Sarria

Vi reser gemensamt från Arlanda och vi når Santiago de Compostela via byte i Madrid. Vid ankomsten till flygplatsen i Santiago möts vi och har transfer till hotellet i Sarria där vi bor första natten. Vår resväska kommer att transporteras från hotell till hotell så det är bara en dagryggsäck som vi behöver under dagarna. Packa den med vatten, snacks, plåster, strumpor, keps/solhatt m.m.

Dag 2 - Lördag 24 augusti
Sarria till Portomarin, ca 22 km

Vandringen börjar och vi går västerut genom härlig ekskog. Under dagarna vandrar vi antingen tillsammans i smågrupper eller så väljer man att vandra enskilt. Så småningom går vandringsleden genom öppna landskap med åkrar och ängar. Vi passerar genom ett flertal mindre byar på vår vandring mot dagens etappmål Portomarin. Under 1950-talet dämde man upp floden här, vilket fick översvämningar som följd. Alla byggnader som var värda att bevaras märktes och flyttades sten för sten. Bl.a. så flyttades hela S:t Nikolaikyrkan på detta sätt. Gemensam middag på hotellet och sedan väntar sängarna som bjuder på en god natts sömn.

Dag 3 - Söndag 25 augusti
Portomarin till Palas de Rey, ca 24 km

Vi vandrar vidare och landskapet består nu av åkrar, floder och skog. Lägg märke till de speciella torkladorna längs vägen som kallas för ”los hórreos”. De kommer att följa oss ända fram till målet. Det är tätt mellan byarna under dagen så det är lätt att fylla på vatten och sitta ner och vila en stund för de som vill. Vi når Palas de Rey och vårt hotell. Innan den gemensamma middagen på hotellet så kanske det finns tid att upptäcka lite av staden på egen hand.

Dag 4 - Måndag 26 augusti
Palas de Rey till Arzúa, ca 28 km

Vi går genom jordbruksbygd och skogsområden. Skogen består bl.a. av eukalyptusträd och snart får vi även se korkek och ask. Under dagarna stannar vi upp gruppen för att samla oss för andakt. Vi anländer till Arzúa och här ansluter Camino del Norte, den norra vägen till Santiago. Vid det här laget kommer vi att hälsa på och prata med många vandrare utmed vägen som går samma väg. Det är oerhört berikande och spännande att ta del av andras liv och mål med vandringen. Vi samlar oss sedan för middag på hotell. Ännu en etapp avklarad med spännande möten och samtal utmed vägen.

Dag 5 - Tisdag 27 augusti
Arzúa till Lavacolla, ca 27 km

Frukost och sedan dags för den sista långa etappen då morgondagens etapp är den kortaste. Nu blir det mycket eukalyptusskog med lite inslag av enstaka byggnader eller några byggnader i grupp. Vid Lavacolla finns en rondell och här kan vi se en modern staty av en pilgrim. Vi äter en gemensam middag och reflekterar över dagens vandring.

Dag 6 - Onsdag 28 augusti
Lavacolla till Santiago de Compostela, ca 10 km

Nu har vi drygt 5 km till Monte do Gozo. Här kan man för första gången under vandringen se tornspirorna på katedralen i Santiago. Väl framme går vi in i katedralen och får se silverskrinet som är Sankt Jakobs grav. Katedralen i sig innehåller dessutom fantastiskt mycket annat som naturligtvis är mycket sevärt. Ett tips är att försöka gå till pilgrimsmuséet innan man besöker själva katedralen. Här finns nämligen rik information om katedralen. Pilgrimsmässa hålls varje dag. Väl ute ur katedralen kan vi gå till pilgrimskontoret för att hämta ut beviset på att vi genomfört vandringen genom att visa upp pilgrimspasset med stämplar som visar att vi gått minst 100 km. Vi firar ”målgången” med att äta en välförtjänt och god middag tillsammans innan vi sträcker ut oss och somnar gott.

Dag 7 - Torsdag 29 augusti
Fri dag i Santiago de Compostela

En hel dag till egen disposition i Santiago de Compostela. Gemensam middag på hotellet.

Dag 8 - Fredag 30 augusti
Hemresa

Idag avslutas denna fantastiska pilgrimsvandring med tidig transfer till flygplatsen för resan hem.

 

Exodus logga

INFORMATION OCH BOKNING:
Exodus Resor, 046-14 05 90
info@exodusresor.se
www.exodusresor.se

Nyheter
Foto: Pontus Lundahl & Anders Wiklund TT
NYHEMSVECKAN
Nyheter
Foto: Josefin Lilja
Nyheter
Foto: Josefin Lilja