Respektfullt mottagande för Mukwege hos Skavlan

Den kongolesiske läkaren Denis Mukwege lämnade ingen oberörd i veckans avsnitt av ”Skavlan” i SVT1. Hans berättelse om hur kvinnor och unga flickor i Kongo systematiskt våldtas fick stort utrymme.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Redan före programmet varnade SVT för att starka verbala beskrivningar skulle förekomma i programmet. En varning som visade sig högst befogad när Fredrik Skavlan utmanade Denis Mukwege att beskriva vad han möter till vardags. Och Mukwege berättade hur våldtäkter används som vapen mot kvinnor för att splittra familjer och driva hela byar på flykt.

Den mångfaldigt prisbelönte läkaren, som har ett nära samarbete med flera svenska hjälporganisationer, bemöttes med stor respekt. Publiken gav honom stående ovationer och programmakarna lät hela femton minuter gå till intervjun med doktor Mukwege, vilket är ovanligt i Skavlan-sammanhang. Dessutom lät Skavlan bli att avbryta och Mukwege fick tala till punkt genom hela samtalet.

Förutom några fasansfulla beskrivningar av den verklighet som råder på Panzisjukhuset där Denis Mukwege numera både bor och arbetar med att operera söndertrasade kvinnor som våldtagits, så fick tittarna hjälp att förstå vad konflikten i Kongo handlar om. Det är varken stamstrider eller religionskrig förklarade Mukwege och berättade att striderna gäller Kongos rika naturtillgångar, främst coltan, en sällsynt metall som används i mobiltelefoner och datorer.

- Så fort man upptäcker en ny fyndighet innebär det ett nytt lidande för folket, konstaterade Mukwege.

Den gånga veckan tilldelades Denis Mukwege ”Sacharovpriset för tankefrihet”, en utmärkelse som delas ut av Europaparlamentet. Skavlan gratulerade artigt men den kongolesiske läkaren tog hyllningarna med stoiskt lugn.

- Det är meningslöst att få ett pris om det inte kan hjälpa en i kampen. Ett pris måste betyda något verkligt, sa Mukwege.

De övriga gästerna, regissören Roy Andersson, skådespelaren Pamela Anderson, och norska LO-ledaren Gerd Kristiansen lyssnade uppmärksamt och var synbart berörda av Mukweges ögonvittnesskildring.

På lördagkvällen den 25 oktober medverkar doktor Denis Mukwege på en ekumenisk fredsgudstjänst i S:t Nicolai kyrka i Örebro. Där medverkar även svenskan Marie Deminger som i flera år arbetat på Panzisjukhuset. Hon intervjuas av Betelkyrkans pastor Sören Carlsvärd.