Romney: Jerusalem är Israels huvudstad

Jerusalem är Israels huvudstad.
Det slår presidentkandidaten Mitt Romney fast i ett kontroversiellt anförande.
Men svenska experter är tveksamma till om hans tal också kommer att bli politik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney är just nu ute på en utrikesturné. Under stoppet i Israel träffade han premiärminister Netanyahu, den palestinske premiärministern Salam Fayyad, och höll ett uppmärksammat tal i Jerusalem.

I anförandet var han tydlig med att Israel har rätt att slå till militärt mot Iran, om alla andra möjligheter är uttömda. Dessutom kallade han Jerusalem för Israels huvudstad, något som är kontroversiellt då staden internationellt inte är erkänd som det.

Mitt Romneys kommentarer väckte starka reaktioner bland de palestinska ledarna som vill att östra Jerusalem ska vara huvudstad i en framtida palestinsk stat.

– Romneys uttalanden skadar USA:s intressen i vår region och de skadar fred, säkerhet och stabilitet, sa den palestinska chefsförhandlaren Saeb Erekat till nyhetsbyrån AFP.

"Billigt trick"

Frågan är dock hur Mitt Romneys stöd till Jerusalem som huvudstad egentligen ska tolkas. Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet menar att det främst är en del i presidentvalkampanjen.

– Det är ett billigt trick. Frågan brukar alltid komma upp, ända sedan valkampanjerna under 70-talet finns det presidentkandidater som drivit det. När de sedan blir presidenter agerar de inte, säger han.

Redan 1995 stiftade den amerikanska senaten en lag som skulle tvinga presidenten att göra den symboliska flytten av landets ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Alla amerikanska presidenter sedan dess har dock vägrat att följa den uppmaningen.

"Omöjligt att genomföra"

Per Jönsson menar att ett erkännande av Jerusalem tydligt går emot flera FN-beslut, både i generalförsamlingen och i säkerhetsrådet, vilket gör att presidenterna har avstått.

– Det skulle vara totalt omöjligt att genomföra. Följderna skulle bli så allvarliga, FN skulle undermineras så kraftigt, att inte ens USA vill det, säger Per Jönsson.

"Ogenomtänkta uttalanden"

Frida Stranne, universitetslektor vid högskolan i Halmstad, forskar kring USA:s säkerhetspolitik. Hon ser också Romneys tal som främst riktat till amerikanska väljare.

– Mitt Romney behöver stöd från kristna evangelikaler och från den judiska befolkningen i USA, säger hon.

Under utlandsresor brukar utmanaren vara relativt återhållsam i sin kritik av den sittande presidenten, men Mitt Romney riktade en tydlig kritik mot Obama i till exempel Iranfrågan. Frida Stranne tror inte heller att Mitt Romneys uttalanden var ogenomtänkta.

– Det är ett tal som skrivits med mycket stor precision, säger hon.

Liksom Per Jönsson är hon tveksam till om Mitt Romneys intentioner verkligen kommer omvandlas till konkret politik.

– Om han skulle driva den politiken i Vita huset så skulle det leda till starka spänningar i Mellanöstern, säger hon.

Större kontinuitet

Att Mitt Romney helt skulle lägga om den nuvarande utrikespolitiken betraktar hon som osannolikt.

– Det finns en mycket större kontinuitet i den amerikanska utrikespolitiken än vad som vanligen framställs i Sverige. Presidenten som sitter i Vita huset har inte ett så stort manöverutrymme i dessa frågor, säger hon.

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek