S i Värmland rensade bort präster till kyrkovalet

Två präster fick nobben av partiet när de ville ställa upp för Socialdemokraterna i kyrkovalet till Karlstad stift, efter ett principbeslut från Värmlands partidistrikt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag har inte fått någon bra förklaring på varför. Vad jag kan förstå så har man inte kunskap om kyrkans organisation, säger Birgitta Halvarsson, kyrkoherde i Övre Älvdals pastorat till Dagen.

Hon och prästkollegan Mats Johansson Flygg fick alltså inte ställa upp för Socialdemokraterna till stiftsfullmäktige i Karlstad, efter ett principbeslut taget av partidistriktet i Värmland.

– Det är inte bra att vara sin egen arbetsgivare, säger Ulric Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i Värmland, till NWT.

"Platsen ingår i tjänsten"

Ett resonemang som Birgitta Halvarsson tycker är märkligt.

– Jag har försökt förklara att som kyrkoherde har man en plats i kyrkorådet, det ingår i tjänsten, men annars måste man som präst kunna vara fullt valbar på alla andra nivåer, precis som vem som helst.

Hon liknar det med att en rektor inte skulle få kandidera till kommunfullmäktige, landsting eller riksdag.

– Man kan inte särskilja en yrkesgrupp och säga att de inte får vara valbara, då är man inne och tassar på odemokratisk mark, säger Birgitta Halvarsson.

De båda prästerna som i årets val stoppades är sedan länge aktiva kyrkopolitiker, invalda i stiftsfullmäktige i Karlstad stift.

Birgitta Halvarsson innehar också en tung förtroendepost på riksnivå, då hon sitter i såväl kyrkomötet som kyrkostyrelsen.

Ifrågasätter principbeslutet

Birgitta Halvarsson berättar att hon inte har något emot spelreglerna som gäller i demokratiska val, att när en ny mandatperiod infinner sig sitter man inte säker. Men att hennes eget parti hindrar henne att ställa upp hade hon inte tänkt sig.

– Jag har accepterat det här, men det jag ifrågasätter är principbeslutet att präster inte får vara valbara i kyrkliga förtroendeuppdrag om man tillhör Värmlands partidistrikt. Principen är mycket viktigare än min egen kandidatur. De har inte tänkt igenom vilka konsekvenser kan få, säger hon.

– Vad jag vet har man inte fattat ett sådant här beslut någon annanstans.

Den interna debatten med partidistriktet slutade med att de båda kyrkoherdarna fick lov att ställa upp i kyrkovalet på nationell nivå, men de placerades så pass långt ned på listan att de med största sannolikhet inte skulle komma in. Båda valde då att hoppa av.

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar