S svänger: Vill förbjuda all religiös aktivitet i skolan

Efter att partiledningen svängt, och vill förbjuda all religiös aktivitet i skolor, väljer de troende Socialdemokraterna att blåsa till strid. S-kongressen inleds i morgon, lördag. – Jag utgår ifrån att partiledningen backar upp religionsfriheten, säger Jonas Magnusson, från Tro och solidaritet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i torsdags kväll som Socialdemokraternas partiledning kom med en ny vändning, efter en vecka där religiösa friskolor diskuterats friskt, och flera inom partiet pläderat för ett förbud. Partiledningen ville enbart se tuffare kontroller, men civilminister Ardalan Shekarabi framförde ledningens nya hållning i en intervju med Aftonbladet.

– Från en socialdemokratisk synpunkt måste vi landa i att svensk skola ska vara fri från religiösa inslag, säger han.

Skulle kunna påverka kristna skolgrupper

I skrivande stund är det oklart om utspelet enbart riktar in sig på religiösa friskolor, eller om det är generellt, vilket exempelvis skulle kunna påverka kristna skolgrupper i kommunala skolor.

Läs mer: Ny generation: Utspelet kan hota ungas rätt att leva ut sin kristna tro
 

Hårt uppskruvad debatt

Debattläget är i alla fall hårt uppskruvat, och nu säger Jonas Magnusson från Socialdemokrater för Tro och solidaritet att de ska blåsa upp till strid på kongressen.

– Som jag ser det är det här en offensiv som görs från ateisterna och religionskritikerna i partiet, men de silar mygg och sväljer kameler, säger han.

– De ger sig på fyra procent av friskoleeleverna, medan man låter Wallenberg komma undan med de 96 procenten. Jag tycker att det är kapitalet vi ska komma åt.

S-politiker: "Fel att ge sig på kristna, judar och muslimer"

Jonas Magnusson, som på kongressen för Tro och solidaritets talan om konfessionella friskolor, menar att en viktigare skolfråga är vinsterna i välfärden, inte att begränsa frivillig religionsutövning i skolor.

– Det är fel att i den här situationen ge sig på muslimer, judar och kristna, som har rätt att ge sina barn en tillhörighet. Religionsfrihet handlar inte bara om rätten från religion, utan även till.

– Visst behöver vi ökade kontroller av religiösa friskolor, det visar den senaste veckans händelse, men att därifrån gå till ett förbud, jag hoppas att partiledningen inser att det inte vore så klokt.

"Går inte att förbjuda religiösa friskolor"

Jonas Magnusson säger att det inte går att förbjuda religiösa friskolor, enligt Europakonventionen, och tycker det är olyckligt att Socialdemokraterna just nu kan uppfattas spela på en främlingsfientlig opinion.

– Judar och muslimer har det redan tufft i Sverige, och att spela på den här opinionen får till följd att man bekräftar den, och det bekymrar mig. Det är inte socialdemokrati.

– Är det här verkligen Socialdemokraternas strid, att vilja stänga dörrarna för den judiska minoriteten i Sverige.

Beklagar att det blivit stor fråga

Jonas Magnusson beklagar samtidigt att den här frågan har blåsts upp och blivit så stor, och anledningen till att han nu går ut och säger att det är dags blåsa upp till strid är för att Tro och solidaritet drivits till det.

– Det är beklagligt, för det finns andra frågor som är viktigare. Migrationsfrågan, där vi vill ha permanenta uppehållstillstånd och familjeförening, samt högkostnadsskydd i tandvården, en fråga som vi har drivit och fått bifall från partistyrelsen.