S:ta Clara: Vi har döpt minst 150 konvertiter

En flitig leverantör till listan över personnummerlösa är S:ta Clara kyrka i Stockholm. Här döps många konvertiter. Det allra vanligaste är muslimer som vill bli kristna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Inför en fullsatt S:ta Clara kyrka i adventstid deklarerade en afghansk man att hans liv tagit en ny vändning. Efter att ha varit i Sverige en tid kom han i kontakt med berättelsen om Jesus och den kristna tron.

– Jesus har lovat ta emot mig, och han kan hjälpa människor i hela världen, sa han och möttes av starka applåder.

Tillsammans med 20 andra konvertiter valde han att döpa sig, och dopet skedde i december.

– De senaste tio åren har vi döpt omkring 150 personer som konverterat, främst iranier och afghaner. I procent är muslimer som konverterar den absoluta merparten av dem som vi döper, säger Nils Lidskog, präst i S:ta Clara.

Lånar dopgrav hos frikyrkor

Församlingen tillämpar nedsänkningsdop av vuxna men saknar dopgrav. Därför sker dopen i frikyrkors lokaler i närheten, bland annat i Citykyrkan i Stockholm.

– Vi upplever att det finns ett öppet fönster till den här gruppen, än så länge. Vi får döpa och även lärjungeträna de här människorna, säger Nils Lidskog.

Den präst som utför dopet har ansvar för att en medlemsansökan skickas in till kyrkostyrelsen. Nils Lidskog har skickat in många sådana blanketter, även om han erkänner att han ligger lite efter med pappersarbetet.

Han är noga med att påpeka att dop av någon som konverterat inte får ske för snabbt.

– Ibland kan en asylsökande vara stressad och ta till ett halmstrå och hoppas att ett dop ska hjälpa till i processen. Men det är något som vi varnar för. Det kan tvärtom försvåra om man ändrar sina asylskäl, säger Nils Lidskog.

Dopen ökade med 25 procent

Hur många som totalt konverterat till kristendom i Sverige de senaste åren är omöjligt att veta. Svenska kyrkan för inget register över tidigare religionstillhörighet. Inte heller Alliansmissionen, Frälsningsarmén, Katolska kyrkan, Pingst eller Evangeliska frikyrkan (EFK) för någon statistik över de som lämnat en annan religion och blivit kristna.

Men dopsiffrorna kan ge en fingervisning. Inom EFK ökade dopen med 25 procent från 2014 till 2015.

– Man kan ana och till och med anta att konverteringar är förklaringen. Vi vet att det sker många konverteringar, men kan inte veta att detta är hela förklaringen, säger Öyvind Tholvsen, ansvarig för församlingsutveckling inom EFK.

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar