Så fick RFSU drottningen att avstå från människorättspris

På onsdag skulle drottning Silva ta emot ett människorättspris vid Uppsala universitet för sin insats för barns rättigheter. Men frågan överskuggades av en helt annan sak. Abortfrågan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Drottning Silvia skulle prisas för sin insats att skydda barn från exploatering. Detta skulle ske i samband med en konferens om trafficking på Uppsala universitet, dit flera experter och talare bjudits in.

Men alla planer sköts i sank efter en krönika i Aftonbladet som först fick universitetet att tvärvända, och i söndags kväll meddelade kungahuset i ett kort pressmeddelande att drottning Silvia inte kommer att ta emot priset, Scandinavian Human Dignity Award.

Via Twitter går det med lite detektivarbete att följa hur RFSU:s pressekreterare sätter en boll i rullning som slutar med att drottningen avstår från människorättspriset.

Det börjar med att organisationen som instiftat priset Human Dignity Award själva berättar om nyheten, förra tisdagen.

-Vi gläds över att H.M. Drottningen och World Childhood Foundation mottar vårt pris Scandinavian Human Dignity Award, skriver Scandinavian Human Rights Lawyers (SHRL).

Nyheten om priset tas sedan upp av Upsala Nya Tidning och den kristna tidningen Världen i dag, två tidningar som båda skriver artiklar utifrån en positiv vinkel, att drottningen får pris för sin insats för utsatta barn.

Sedan vänder det.

Det är RFSU:s pressansvarige, Josefin Morge, som uppmärksammar de båda publiceringarna via Twitter. I torsdags skriver hon: "Newsflash: Silvia ska gladeligen ta emot pris från en av Sveriges mest aktiva abortmotståndare".

Aftonbladets krönikör Eva Franchell undrar vad det är för ett pris, och vilka dessa abortmotståndare kan tänkas vara. Hon får snabbt ett svar, tackar så mycket för tipset, och dagen efter, på fredagen, publiceras en text med titeln "Drottningen får pris av abortmotståndare". I artikeln går hon till angrepp på människorättspriset och personerna som instiftat det.

Hon menar att bakom det fina priset står egentligen den svenska anti-abortrörelsen, som numera har bytt strategi, från ”hysteriska demonstrationer med bilder på aborterade foster” till ”att driva rättsfall med hänvisning till de mänskliga rättigheterna”. Hon belägger sitt resonemang med en artikel publicerad i tidningen Ottar, som ges ut av RFSU.

Organisationen SHRL ses som ett exempel på den nya formen av abortmotstånd, och Eva Franchell menar att hela priset är en PR-kupp och pekar bland annat ut Ruth Nordström som en av huvudaktörerna bakom "kuppen".

Att Ruth Nordström jobbar med abortfrågor är ingen större hemlighet. Hon är bland annat juridiskt ombud för barnmorskan Ellinore Grimmark och driver hennes ärende om samvetsfrihet inom vården.

Men konferensen och prisceremonin som skulle hållas på onsdag i Uppsala skulle alltså handla om trafficking. Bland annat skulle förra årets pristagare Elise Lindqvist, känd under namnet "Ängeln på Malmskillnadsgatan", hålla tal. Även en avhandling skulle ha presenterats på konferensen, om varför det finns så få fällande domar för människohandel i världen. Det skriver SHRL i ett pressmeddelande efter att det blev känt att evenemanget ställts in.

-Vi beklagar att Uppsala Universitet har beslutat att ställa in konferensen om mänskliga rättigheter och trafficking, säger Ruth Nordström i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet nämns inget om omständigheterna som ligger bakom, att Aftonbladets publicering kopplade ihop evenemanget med abortfrågan, vilket gjorde att såväl universitetet som hovet backade ur.

Debatt