Så kommer USA att förändras

St. Petersburg, Florida. Många kristna amerikaner gillar inte Donald Trump. Av oro över sammansättningen av Högsta domstolen får han ändå deras röster, framför allt från vita evangelikaler.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I USA:s konstitution klargörs att makten i landet ska vara uppdelad mellan presidenten, kongressen och Högsta domstolen. Men domarna i domstolen nomineras av den sittande presidenten – och på senare år har domstolen anklagats för så kallad domstolsaktivism (att döma efter politiska eller personliga överväganden snarare än efter lag).

– I sociala och kulturella frågor har Högsta domstolen helt styrt dagordningen på senare år, säger journalisten Terry Mattingly.

Domare kommer att bytas ut

Med undantag för Antonin Scalia, som gick bort tidigare i år, består Högsta domstolen av samma åtta personer som vid presidentvalet för fyra år sedan. Men två av domarna har nu passerat 80-årsstrecket samtidigt som en tredje är 78 år gammal. Därmed talar också allt för att några av domarna, som väljs på livstid, kommer att bytas ut under de närmaste åren.

Och eftersom det alltså är den sittande presidenten som nominerar nya domare till Högsta domstolen kommer valet av ny president även att få konsekvenser för domstolen under många år framöver.

Hillary Clinton har deklarerat att hon tänker nominera domare som är tillåtande i frågor rörande bland annat abort och samkönade äktenskap. Donald Trump har å sin sida i stället lovat att satsa på konservativa jurister.

– Presidentvalet kokar ned till vilka de framtida domarna i Högsta domstolen kommer att vara, säger Terry Mattingly som en förklaring till varför många evangelikala tänker rösta på Trump – trots att de inte anser att han är ett gott kristet föredöme.

– De konstaterar att han är en mobbare. Men de räknar med att han kommer att vara deras mobbare.

Att president Barack Obama omvaldes 2012 berodde inte på landets vita evangelikala. En klar majoritet, 79 procent, av dessa röstade i stället på den republikanska motkandidaten Mitt Romney.

Trump på reklamskyltar

Att reklamskyltar med Donald Trump och hans vicepresidentkandidat Mike Pence i dag dominerar utanför storstäderna i till exempel Pennsylvania är därför kanske inte så konstigt. Men även i Virginia, där Obama tog en knapp seger 2012, argumenterar evangelikala på liknande sätt. Eftersom Hillary Clinton har sagt att hon tänker nominera liberala domare ser de henne som ett ännu sämre alternativ än Donald Trump.

Du säger att Högsta domstolen har fått styra dagordningen i vissa frågor på senare år. Varför har det blivit så?

– Kongressen har inte utövat sin makt. Republikanerna där är delade och kritikerna i partiet vågar inte protestera eftersom de vet att de kommer att ätas levande av de nationella medierna när det kommer till moraliska och kulturella frågor, svarar Terry Mattingly, som har bevakat kristna frågor i över 30 års tid.

Annorlunda samhälle

– Religiösa rättigheter blir allt mer inskränkta. Trots att religionsfrihet, och inte det som vissa kallar sexuella rättigheter, garanteras i grundlagen.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.