Så röstade de religiösa väljarna i USA-valet

Donald Trump fick främst de kristna väljarnas röster. Övriga religiösa grupper, exempelvis USA:s många judar, röstade i mycket större utsträckning på Hillary Clinton.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Utifrån den stora väljarundersökning som CNN presenterade i samband med USA:s presidentval är trenden tydlig. Kristna amerikaner lade sin röst på Donald Trump, valets segrare.

Största stödet kom från USA:s protestantiska kristna, uppdelade i flera olika kyrkor. I den gruppen har vita evangelikala plockats ut från statistiken, och där framkom det att Donald Trump har ett stöd på 81 procent, och Hillary Clinton blygsamma 16 procent.

Räknar man in samtliga protestantiska grupper var stödet inte lika massivt för Donald Trump, utan "enbart" på 58 procent, medan stödet för Hillary Clinton blev 39 procent.

Övriga kandidater

Den som är observant noterar att de bägge kandidaterna i den här statistiken inte tillsammans kommer upp i 100 procent. Anledningen till detta är enkel. Utöver de två dominerande kandidaterna från USA:s två stora partier ställde det även upp några fristående presidentkandidater. De brukar få några procent av rösterna, men blandar sig aldrig in i toppstriden av valet.

Katoliker röstade Trump

Donald Trump fick inte bara stöd av USA:s protestanter. Även en majoritet av katolikerna ville se honom som president. 52 procent av USA:s katoliker röstade på republikanen Donald Trump, 45 procent föredrog Hillary Clinton.

Judar röstade på Clinton

Bland övriga religiösa grupper visade det sig att Donald Trump inte var speciellt populär. Enbart 24 procent av de judiska väljarna ville se honom som president. Nästan lika lågt var stödet från gruppen som inte anser sig ha någon religiös tillhörighet, 26 procent.

Övriga religiösa grupper specificeras inte i CNN:s väljarundersökning, men när de slås ihop är stödet för Donald Trump 29 procent. Med tiden kommer säkert den här statistiken att förfinas. Trump har exempelvis gjort en del hätska utspel mot muslimer, men hur muslimska väljare röstat framgår i nuläget inte.

Utifrån den statistik som presenterats på valdagen är tendensen tydlig. Donald Trump har främst fått sina röster från USA:s kristna, medan icke-kristna i mycket större utsträckning har röstat på demokraten Hillary Clinton.

Kyrkovana väljer Trump

En annan aspekt på ämnet politik och religion handlar om kopplingen mellan att gå till en religiös högtid och valet av presidentkandidat.

Även där är tecknen tydliga. De som regelbundet går i kyrkan röstar i större utsträckning på Donald Trump.

56 procent av de amerikaner som varje vecka deltar i någon form av gudstjänst har röstat på republikanerna, enligt valundersökningen. 49 procent av dem som besöker kyrkan flera gånger varje månad likaså.

Bland väljare som aldrig deltar i någon form av religiös ceremoni var stödet för Donald Trump nere på 31 procent.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Debatt