Said blev utfrågad: Migrationsverkets frågor blev allt svårare och konstigare

Migrationsverkets frågor om kristen tro har blivit svårare de senaste åren. Det menar Said, som själv blev utfrågad om sin nya tro när han kom som flykting från Afghanistan till Sverige för tre år sedan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När Said kom till Sverige och sökte asyl för tre år sedan fick han bland annat frågan om vad som skulle hända om han tvingades återvända till Afghanistan. Han svarade då med en bibelvers, missionsbefallningen i Matteus 28:19.

– Jag sa att skulle jag berätta om min tro, att jag skulle evangelisera, och därmed riskerar att bli dödad, berättar han för Dagen.

Efter första mötet med Migrationsverket tog det lång tid, 22 månader, innan han till sist fick det positiva beskedet om uppehållstillstånd.

Läs mer: Pastorer kritiserar "kristendomsproven"
 

”Svårare och konstigare”

Men enligt Said verkar något ha hänt de senaste åren när det gäller utfrågningar av asylsökande som uppger att de konverterat till kristen tro och därför riskerar livet om de återvänder till sitt hemland.

– Frågorna har blivit mycket svårare och konstigare. Personer som jag pratat med har de senaste åren fått detaljerade frågor om exempelvis vad skillnaden är mellan domkyrkan och Pingstkyrkan, eller vad synen enligt kristendomen är på abort eller homosexualitet. Inte ens om jag hade varit kristen i 10 år hade jag haft en aning om vad jag skulle svarat på det.

Vad tycker du att Migrationsverket borde ställa för frågor?

– Vem är Jesus? borde de fråga. En muslim skulle förmodligen säga att han är profet. En kristen skulle säga Jesus är Gud och min räddning. Då vet man att personen är kristen. De andra frågorna säger egentligen ingenting.

Läs fler artiklar om Migrationsverkets kristendomsprov

Alla tidigare artiklar