SAM och Equmeniakyrkan startar valrörelsen

Svenska alliansmissionen, Equmeniakyrkan och Diakonia startar projektet Valambassadörerna, för att påverka nästa år valrörelse. Det berättade Sven Jansson på SAM årskonferens.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Motivet är att bjuda in politikerna att återigen tala grundläggande värderingar. Diakonias Bo Forsberg och Sven Jansson medverkade på fredagsförmiddagen i Gullbranna och berättade då bland annat om hur man vill påverka politiken.

– Politikerna lyssnar inte på Bo Forsberg, men när jag kan säga att jag representerar er och andra kyrkor då blir det skillnad, sa Bo Forsberg till ombudsmötet.

Sven Jansson säger till Dagen att det här är något mer än de lokala politikerutfrågningar som hållits tidigare år. Man vill nå åtminstone 70 församlingar som ställer upp med en valambassadör som i sin tur bygger ett team, vilket bland annat ska inleda samtal med politikerna.

– Vi vill inte ha mötena med sju eller åtta partier där de diskuterar inbördes. Helst bara två, en från varje block, eller kanske fyra, säger Sven Jansson.

– Vi vill att det verkligen blir ett samtal. Och det är de grundläggande värderingarna som vi vill samtala om. Det är inte om vapenexport eller andra stora politiska frågor, utan om människosyn och mänskliga rättigheter och demokrati. Och då finns det ingen skillnad på Sverige och världen.

Han menar att i stort sett alla partier har backat i viktiga frågor på ett sätt som man inte trodde var möjligt för bara några år sedan.

– Det här slog oss med en slags stark kraft i våras, att "nu är det skarpt läge, vi måste mobilisera." Bara en stark folklig rörelse kan förändra det här.

Sven Jansson hoppas på ett myller av samtal över landet. Diakonia och kyrkorna bistår med verktyg i form av utbildning, en specialskriven teater med mera.

Men blir det inte partipolitik?

– Nej, vi tror inte det. Vi har i alla fall inte mött den invändningen, men den kanske kommer.

Men det är ändå i en viss riktning ni vill påverka?

– Visst är det så. Bakom vapenexporten och biståndspolitiken ligger en grund av värderingar. När de börjar ruckas kan vad som helst hända, säger Sven Jansson.