Samlingslistor lockade fler väljare till kyrkovalet

Valdeltagandet i årets kyrkoval blev märkbart högre än föregående år. Det märks även i de kyrkofullmäktige med enbart en lista.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ett exempel är Kyrkans väl i Anderslövs församling i Lunds stift. Liksom för fyra år sedan fick nomineringsgruppen i år 100 procent av rösterna. Men till skillnad från 2013, då 11,5 procent av de röstberättigade deltog i valet, valde 14,8 procent att rösta den här gången.

I Brunnby församling, också det i Lunds stift, ökade valdeltagandet samtidigt från 16,8 till 18,7 procent – och samtliga röster tillföll Levande kyrka i Brunnby församling.

Som Dagen skrev i våras saknades det konkurrens i ett hundratal pastorat i Svenska kyrkan. På dessa platser ställde enbart en nomineringsgrupp upp i kyrkovalet. I de allra flesta fallen handlade det om lokala nomineringsgrupper, fristående från de politiska partierna.

Enda alternativet i Hjo pastorat i Skara stift – Kyrkliga samlingslistan i Hjo pastorat – fick i år 18,6 procent av rösterna mot 13,6 procent för fyra år sedan.

Och enda alternativet i Ydre pastorat i Linköpings stift – Samlingslista för Ydre pastorat – fick 17,7 procent av rösterna mot 13,4 procent för fyra år sedan.

Ett undantag från pastoraten ovan, där samtliga nomineringsgrupper är politiskt obundna, är Tierps pastorat. Där var Socialdemokraterna den enda nomineringsgruppen. 16,6 procent av Svenska kyrkans medlemmar i pastoratet valde att rösta. Men eftersom pastoratet har omorganiserats sedan valet för fyra år sedan, och eftersom det då existerade ytterligare en nomineringsgrupp, finns det inte några jämförelsesiffror.

Högst valdeltagande i de lokala valen i hela landet uppvisar tre Stockholmsförsamlingar: Maria Magdalena, Skarpnäck och Högalid. Samtliga hade drygt 31 procents valdeltagande – och i samtliga fanns flera nomineringsgrupper. Men invånarna i Lysvik i Karlstads stift var nästan lika flitiga att gå till vallokalerna. Trots att Samlingslista för Lysviks församling var den enda existerande nomineringsgruppen valde 30 procent av medlemmarna att rösta.

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar