Samvetsfrihet prövas i tingsrätten

Linda Steen miste en kontraktsanställning när hon sa att hon inte ville jobba med sena aborter på förlossningen, och anser att hennes samvets- och religionsfrihet kränkts. Landstinget lyckades inte skjuta upp rättegången, som hålls i september.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sörmlands läns landsting ville skjuta upp rättegången i väntan på en dom som gäller en annan barnmorska, Ellinor Grimmark. Hennes fall prövas i Arbetsdomstolen denna höst, och landstinget menade att det avgörandet skulle bli vägledande för Linda Steens ärende.

Men det räcker inte för att Nyköpings tingsrätt skulle låta målet vila.

I ett beslut från den 15 juli skriver tingsrätten att det visserligen finns likheter mellan målen, på så sätt att landstingen anses ha kränkt barnmorskornas samvets- och religionsfrihet genom att kräva att de ska kunna medverka vid utförandet av aborter. Men flera omständigheter skiljer sig åt, och dessutom är målet vid arbetsdomstolen bara i sitt inledningsskede, medan huvudförhandling i Linda Steensmål är satt till den 22–26 september.

Linda Steen stämde Sörmlands läns landsting i höstas. Landstinget hade bekostat hennes utbildning till barnmorska mot löfte att hon skulle arbeta hos dem i två år. Men när hon i ett mejl förklarade att hon inte kunde medverka vid sena aborter, drogs erbjudandet om anställning som barnmorska tillbaka.

I en intervju med Dagen i samband med stämningen förklarade Linda Steen sitt beslut att inte vilja arbeta med aborter.

– Det är en blandning av min kristna tro och de mänskliga rättigheterna. Jag var inte så gammal, och minns det mycket väl, när vi i andra klass tog upp de mänskliga rättigheterna och rätten till liv. Det brände sig fast i mig. Samtidigt som jag tror på en skapande Gud, sa hon.

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar