Sara Skyttedal överklagar dom om bildpublicering

Sara Skyttedal, kristdemokratiskt kommunalråd i Linköping, stämde Dagens Nyheter för att utan lov ha tagit bilder från hennes Facebooksida. Trots en delvinst driver hon nu fallet vidare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i december som Patent- och marknadsdomstolen slog fast att Dagens Nyheter ska betala 10 000 kronor i ersättning för bilder som tagits från Skyttedals sida på Facebook, skriver TT. Skyttedal hade krävt 28 000 kronor.

Bilderna som tvisten handlade om visade bland annat den då blivande partiledaren Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal vid och i stridsfordon under en resa i Israel.

Skyttedal stämde tidningen för att olovligen ha använt bilderna, för att inte ha angett henne som fotograf, och också för att ha använt bilderna på ett kränkande sätt.

Domstolen gav Skyttedal rätt på flera punkter, men inte på alla. Nu väljer politikern att överklaga, och hon får också stöd av Svenska Fotografers Förbund, som kommer att stå för den ekonomiska risken för överklagandet.

Skyttedal skriver på sin Facebooksida att hon är "lättad" över domen, men att hon ändå väljer att överklaga.

"Sedan domen avkunnades har jag dock insett att även om domen var en delvinst för mig personligen så var den en förlust för en hel bransch som försörjer sig på bildproduktion och fotografering", skriver hon.

Hon skriver också att överskottet från den insamling som gjordes efter förra rättegången inte ska användas till detta överklagande, utan de pengarna ska överföras till Centrum för rättvisa.

Statsministeromröstning