SAT-7 växer snabbt – har över 20 miljoner tittare

Den kristna tv-kanalen SAT-7 når i dag 76 procent fler arabisktalande tittare än för fem år sedan – 21,5 miljoner i tio länder. Och den nybyggda studion i Beirut är en av Mellanösterns största.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

SAT-7 har på drygt 20 år vuxit från något enstaka satellitsänt tv-program per vecka till att vara den ledande kristna tv-stationen i Mellanöstern och Nordafrika.

De fyra kanalerna sänder dygnet runt, och med sändningarna på turkiska och farsi har de 25 miljoner tittare i 25 länder. Därtill ser många i Europa, Amerika och andra delar av världen programmen på webben.

Var tredje tittare är egyptier

– Den här stora ökningen är anmärkningsvärd i en tid när man kanske skulle förvänta sig att människor i första hand skulle se nyhetskanalerna för senaste nytt om den turbulenta situationen i området, säger SAT-7:s vd Terry Ascott.

– Kanske de som tvingas leva i en till synes hopplös värld behöver vårt hoppfulla budskap?

Siffrorna har tagits fram av det oberoende globala marknads­undersökningsföretaget IPSOS. De ringde 27 000 personer i Algeriet, Egypten, Irak, irakiska Kurdistan, Jordanien, Libanon, Marocko, Saudiarabien, Syrien och Tunisien och frågade dem om deras tv-vanor.

Ungefär var tredje tittare är egyptier. Att de kristna i Algeriet och Marocko har bidragit med många programidéer har gett höga tittarsiffror där.

Lokala medarbetare

Också i Syrien och Saudiarabien har kanalen överraskande många tittare. Barnkanalen SAT-7 kids ses av minst 4,6 miljoner barn i de tio undersökta länderna, varav långt över hälften ser programmen dagligen.

Alla program produceras av lokala medarbetare i studior i Egypten, Libanon, Turkiet, Cypern och England. I Beirut har SAT-7 med hjälp av en generös sponsor nyss byggt och invigt en av Mellanösterns största tv-studior i fem våningar och med modern teknik, där också BBC och andra kommersiella kanaler hyr in sig.

Rapporten presenterades då SAT-7:s styrelse och ledning mötte supportrar från olika delar av världen till årsmöte i Beirut. Ett tjugotal svenskar deltog.