SD och V gjorde gemensam sak mot manlig omskärelse

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet i Region Jönköpings län vill sätta stopp för manlig omskärelse på religiös grund.
– Du gynnar fel krafter och du har fel i sakfrågan, sa Jonas Magnusson (S) till vänsterpartisten Mikael Ekvall vid onsdagens regionfullmäktige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sveriges kommuner och landsting, SKL, rekommenderar sedan 2009 att omskärelse utförs i offentlig sjukvård. Men SD i Region Jönköpings län har föreslagit att länet ska upphöra att erbjuda manlig omskärelse utan medicinsk grund.

”Högerextrema krafter”

– Du borde inte vara det minsta förvånad (över stödet till SD:s förslag), sa Vänsterpartiets gruppledare i regionen, Mikael Ekvall, till Jonas Magnusson och förklarade att Vänsterpartiet, liksom flera andra partier, driver frågan om ett förbud om omskärelse av pojkar på nationell nivå.

Han poängterade också att de har stöd i frågan av organisationer såsom Rädda Barnen och Barnombudsmannen.

– Jag är inte så småsint att jag bryr mig om varifrån förslaget kommer, jag bryr mig om innehållet, därför väljer vi att stödja yrkandet.

Jonas Magnusson, som även är ordförande för Tro och solidaritet i Jönköping, kontrade med att frågan om omskärelse har drivits länge av ”Sverigedemokraterna och högerextrema krafter”. Han sa också att Vänsterpartiets ställningstagande gjorde honom ”besvärad och upprörd”.

Omskärelse jämfördes

– Att införa ett sådant förbud, det skulle vara ett steg, inte bara bort från religionsfrihet utan också i riktning av ökat tryck mot en väldigt, väldigt, utsatt grupp redan, den judiska minoriteten. Det är en begränsning av religionsfriheten.

Båda två jämförde också manlig och kvinnlig omskärelse.

– Tycker du, i religionens namn Jonas Magnusson, att vi ska återinföra könsstympning av unga flickor? frågade Mikael Ekvall.

– Det är en våldsam skillnad mellan omskärelse av pojkar och flickor, svarade Jonas Magnusson och förklarade att omskärelse av kvinnor innebär att kvinnors sexuella lustcentrum tas bort. Motsvarande sker inte vid en manlig omskärelse.

Mikael Ekvall svarade då att det samtidigt finns en stor likhet mellan ingreppen.

– De görs nästan alltid i religionens namn.

Förslaget röstades ned

Vid den efterföljande voteringen röstade Vänsterpartiet, som utlovat för SD:s förslag. Socialdemokraterna lade samtidigt ned sina röster, men en majoritet röstade mot SD:s förslag som därmed föll.

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar

Omskärelse

På barn som är yngre än två månader får omskärelser göras läkare och av personer med ett särskilt tillstånd. Ingreppet ska alltid oavsett ålder göras med smärtlindring, som ges av läkare eller sjuksköterska. På barn som är äldre än två månader får förhuden bara opereras bort av en läkare. Informationen ska även ges till barnet om det är tillräckligt gammalt för att förstå den. Barnets inställning ska så långt som det är möjligt utredas och ingreppet får inte utföras mot barnets vilja.