SD: Svenska kyrkan ska missionera i utanförskapsområden

Sverigedemokraterna vill att Svenska kyrkan ska vara på plats och missionera och visa upp majoritetskulturen i utanförskapsområden.
Under Almedalsveckan presenterade partiet sitt valmanifest samt sin kampanjfilm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är med jubel och applåder som SD:s två kyrkovalslokomotiv kliver upp på scenen. Vi befinner oss på en restaurang vid Visby hamn där partiet hyrt in sig under Almedalsveckan, och hela tisdagen har vigts åt partiets hårdsatsning på kyrkovalet.

Här inne är stödet kompakt och förväntningarna på topp då SD lovat att presentera sitt valmanifest samt en film till det stundande kyrkovalet.

– Det här är ett viktigt val för oss, i vårt principprogram är kyrka och kristendomen intimt förknippat med vår nations historia, inleder Aron Emilsson pressträffen.

Vänder sig mot S

Det är med parollen tro och tradition som SD siktar in sig mot den 17 september, och det är tydligt vilken strategi partiet valt. Det är S mot SD som kyrkovalet handlar om.

– Socialdemokraterna har utmålat oss som vår huvudmotståndare, och vi har godtagit utmaningen, lyder förklaringen från Aron Emilsson.

Det är en ganska kaxig utmaning, med tanke på att det finns 11 nomineringsgrupper i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. S är störst, och SD tillhör de mindres skara, med cirka 5 procents stöd i kyrkovalet 2013.

Trots det väljer de en strategi där de enbart vill mäta sina krafter med Socialdemokraterna. De övriga kyrkopolitiska grupperingarna är utraderade ur retoriken. POSK, FiSK, Frimodig kyrka, Centerpartiet med mera, nämns inte vid namn.

Socialdemokraterna, motståndaren i denna tvekamp, porträtteras som aktivistvänster. De tar ensidiga partipolitiska beslut, och kyrkans arbete menar de vilar på ett vänsterliberalt raster.

"Traditionell kristendom"

SD däremot står för en mer traditionell kristendom, som vill låta kyrkan vara kyrka. Folkkyrka och majoritetskyrka är ord som används gång på gång, och Aron Emilsson påminner åhörarna att SD är en folkrörelse på frammarsch.

– Vi tror på våra visioner, medan Socialdemokraterna snarare uttrycker vad de är emot. De har inga egna visioner, säger Aron Emilsson.

– Kyrkan är en naturlig del av den svenska folksjälen, säger Julia Kronlid, då hon tar över taktpinnen.

Hon tar upp allt kyrkan gör, från dopet till begravningen, där samlas man vid livets glädjeämnen och för att tröstas i sorgen. Hon säger att det inte ska finnas någon tveksamhet om kyrkans företrädare måste välja mellan Jesus och Muhammed, en inlindad kritik av ärkebiskop Antje Jackelén, som i vissa kretsar anklagas för att ha svävat på målet.

Nationellt museum

Sverigedemokraterna har som paroll i vanlig politik att man ska hjälpa i närområdet. I kyrkopolitik översätts det med att Svenska kyrkan är för flat när det gäller att stå upp för förföljda kristna i Mellanöstern, som vill stanna kvar i sitt hemland, men tvingas på flykt.

– Det är bara ett parti som förstår det, Sverigedemokraterna, säger Julia Kronlid.

De båda SD-politikerna pratar om att starta ett nationellt kyrkohistoriskt museum och att införa gudstjänster på nationaldagen, förslag som inga andra kyrkopolitiska partier är i närheten av.

Aron Emilsson tar också upp missionsbefallningen, och tycker att det är dags för Svenska kyrkan att börja missionera igen. Inte minst gäller det i utanförskapsområden i Sverige.

– Kyrkan måste börja markera närvaro inrikes, på de platser där man är näst intill osynlig i dag, eller inte vågar ta ställning för det finns kulturella och religiösa motsättningar, där islamismen vuxit sig starkt och börjat bildat parallellsamhällen som håller människor i ett grepp.

– Där skulle Svenska kyrkan kunna visa vad som är majoritetskulturen i Sverige. Vad har vi för lära, liv och verksamhet som det finns en möjlighet att bli en del av.

Varför utanförsområden?

När Dagen efter presskonferensens slut får tid för en intervju ställs frågan varför kyrkan ska missionera i just utanförskapsområden.

– Dels har vi lagen om Svenska kyrkan som säger att Svenska kyrkan är en folkkyrka som ska finnas i hela landet, det är ett krav från statens håll, och en vilja från kyrkan.

– Det är viktigt att visa på vad vi har för trosuppfattning, normer och värderingssystem som lagt grunden i Sverige, den står Svenska kyrkan för, även i parallellsamhällen, och där tycker vi att man är osynliga i dag, säger Aron Emilsson.

Ni vill även att Svenska kyrkan ska börja missionera. Varför är det viktigt för ett politiskt parti?

– Det handlar om vår paroll att kyrkan står för tro och tradition. När det gäller benet som handlar om tron, att kyrkan ska våga vara en kristen kyrka, så har man ett uppdrag att missionera och föra ut sin lära.

Men varför ska ett politiskt parti uppmana kyrkan att missionera?

– Vill vi att kyrkan ska stå upp för en tydlig kristen identitet, så är det en del av identiteten att föra ut sin lära, då är det viktigt för oss att man gör det, inte minst i utanförskapsområden och i parallellsamhällen.

Tillbaka till pressträffen. Den avslutas med SD:s kampanjfilm inför kyrkovalet, där Aron Emilsson är speakerrösten som till smäktande musik presenterar SD:s kyrkopolitiska visioner. Det sker tillsammans med bilder på natursköna miljöer och gama pampiga kyrkor.

Tanken är att filmen ska spridas i sociala medier, och lägga grunden till att Sverigedemokraterna får inflytande över Svenska kyrkan.

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar