SD-toppar svarar prästerna om firandet av nationaldagen

Sverigedemokraterna går i debatt med de präster som kräver att Svenska kyrkan inte ska delta i nationaldagsfirandet.
"Nationen och kyrkan går hand i hand", skriver företrädare för partiet på DN Åsikt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är Aron Emilsson (SD), talesperson i trossamfundsfrågor och Julia Kronlid (SD), vice partiordförande, som i Dagens nyheter går i svaromål i en debattartikel (14/6) mot en annan debattartikel i vilken prästerna Helena Myrstener och Peter Englund i Malmö pastorat reste krav på att Svenska kyrkan ska nobba firandet av nationaldagen.

"Nationaldagen en pålagd uppvisning"

Myrstener och Englund skrev bland annat att den 12 år gamla helgdagen är "en pålagd uppvisning i något som borde tillhöra det förgångna" och ett uttryck för nationalism som "ställer människor och länder mot varandra".

De hävdade vidare att SD vill använda kyrkan och den kristna tron för att "befästa en politisk teologi som gör skillnad på människor" och uppmanade Svenska kyrkan att se upp.

Svaret: Nationalism skapar samhörighet

"Svenska kyrkans, den svenska nationens och den svenska statens historia är intimt sammanflätade", svarar nu sverigedemokraterna Emilsson och Kronlid. De för fram åsikten att kyrkan bör spela en aktiv roll i firandet och upprätthållandet av nationella högtider med kristen anknytning, bland annat därför att en "kärleksfull och demokratisk nationalism skapar samhörighet".

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården