Sebastian Stakset debatterade för Jesus för Almedalens politiker

VISBY. Det blev ett väldigt ovanligt seminarium på Almedalen, för mitt bland politikerna som ville lösa förortsproblem med poliser, skolor och omfördelning av resurser deltog också Sebastian Stakset. Han hade bara ett svar på problemen – Jesus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Se en direktsändning från en längre intervju med Sebastian Stakset på Dagens Facebooksida

 

”När kriminella sprider skräck – hur ger vi de unga hopp”. Så lyder namnet på seminariet, som till viss del är som så många andra under Almedalsveckan i Visby. Höger och vänster argumenterar för sin sak, alla håller ett liknande tonläge i debatten, blir lite lagom upprörda, trycker till sina meningsmotståndare lite lagom hårt.

Men det här är inget vanligt seminarium. För bland tre unga politiker, och Kristian Hartman från Credo, finns också Sebastian Stakset. Han introduceras som nyfrälst före detta kriminell rappare, troligtvis den enda i Almedalen med ett sådant CV. Och han är inte den slipade paneldeltagaren, utan när han tar till orda är han den karismatiska predikanten, med ett helt annat svar på samhällsproblemen än politikerna.

– Jag vet hur det känns att leva ett kriminellt liv, börjar Sebastian Stakset när han får ordet.

Inte intresserade av politik

– När ni läser om dem som slår ner folk och rånar ställen, de flesta av dem är mina vänner. Det var det livet jag kände till. Och att diskutera deras problem i Almedalen, nej, det hjälper inte dem så mycket, menar Sebastian Stakset.

– Här kan man tycka vänster, höger, upp eller ner. Tyvärr är de här människorna inte så intresserade av de politiska lösningarna, de känner inte att samtalen i Almedalen tillhör dem.

Han beskriver själv hur han fått så mycket stöd och hjälp från samhället, en rad insatser har satsats på honom, och alla de förslag som politikerna kommit med för att föra ut honom ur kriminalitet och missbruk har misslyckats.

– Men Jesus lyckades på en månad göra vad samhället aldrig lyckats göra med mig.

Det enkla svaret som rapparen, numera predikanten, vill komma med i samtalet med politikerna är helt enkelt Jesus.

– Jag har inget annat svar än Jesus.

Varma applåder

Hans budskap och glada humör möts av varma applåder, och ingen i panelen har något att säga emot, då de står öga mot öga med en livsförvandlad före detta kriminell. Samtliga får också på sitt sätt sjunga trossamfundens lov, och säga att de kan spela en viktig roll för att få människor på fötter igen.

Men de tre politikernas svar fyller inte samma Jesuskvot som Sebastian Staksets. Elin Morén från Ung vänster erkänner att trossamfund visst kan spela en viktig roll. Men:

– Jag tror inte att alla människor kan frälsas på samma sätt. Vi löser inte problemen i förorten med att alla ska tro på Jesus.

Hennes paroll är i stället trygghet och sammanhang, och hon vill komma till rätta med ojämlikheten i samhället. Hon får också en del applåder då hon propagerar för resursomfördelning i klassisk vänsteranda.

Skapa goda förutsättningar

– Vi har en förebild i Sebastian som visar att man kan gå från hat till kärlek, säger Andreas Carlsson från Kristdemokraterna.

Andreas Carlsson är också inne på att politiker inte kan lösa alla problem.

– Politiker kan inte lagstifta om människors hjärtan, säger han.

– Jag tycker definitivt politiken ska ta ansvar, vi kan inte säga att vi inte har några lösningar, svarar Elin Morén, och får sin KD-politiska motdebattör att förtydliga sig, att visst ska politiker vara med och skapa goda förutsättningar.

Medan politikerna diskuterar sina förslag med varandra tar Sebastian Stakset upp sin bibel och börjar läsa tyst för sig själv. När han senare får ordet tar predikanten i honom över, han börjar läsa, intensivt och medryckande, ”ett barn blir oss fött, en son blir oss given”. Det blir en liten minipredikan, insprängt mitt i en idédebatt om det fria skolvalet och resursfördelning. Och ännu en gång landar den tidigare kriminelle rapparen i Jesus.

Slagfärdiga oneliners

Under hela seminariets gång flikar han in med lite Jesus-anspelningar här och där, och droppar en hel del slagfärdiga oneliners.

– Vi får inte ha biblar i skolan, men de finns i varenda fängelsecell. Vore det inte bättre att ha dem i skolan i stället, så folk inte hamnade i fängelse, säger han vid ett tillfälle.

– Jesus behöver inte staten men staten behöver Jesus, säger han vid ett annat.

Och på slutet, när alla får frågan vad de tar med sig från samtalet, räcker Sebastian Stakset lite skämtsamt över sin bibel till Joar Forsell från Liberala ungdomsförbundet.

Efter seminariets slut fortsätter den politiska debatten i små grupper, och predikanten Stakset fortsätter att predika för dem han samtalar med. Innan han lämnar lokalen har han tagit med en av åhörarna i förbön och uppmanat en rad människor att ta emot Jesus.

Läs mer om Sebastian Stakset

Alla tidigare artiklar

(G) som i Gud i Almedalen

  • Vad är (G) som i Gud?
    Det är namnet på ett samarbete i Almedalen mellan tidningen Dagen, Frälsningsarmén och Pingst FFS. Vi anordnar seminarier, debatter och samtal i Krukmakarens hus under Almedalsveckan.