Sexton döpta i Elimkyrkan i Eskilstuna

Sexton personer har döpts i Elimkyrkan i Eskilstuna, som är en del av Equmeniakyrkan i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera att artikeln publicerades september 2015.
 

Vad hände i söndags, Joel Backman, pastor i Elimkyrkan?

– Vi hade gudstjänst som vanligt, men vi hade också dopförrättning och döpte 16 personer, mycket för oss så klart. Alla har kommit in via vår arabisktalande verksamhet. Många av dem går på de svenska gudstjänsterna, vi är en församling, inte två.

Var kom de ifrån för sammanhang?

– Det var blandat, vissa var uppväxta i kristna länder, men hade inte själva tagit ett beslut att bli kristna, vissa var helt ovana och ett par var muslimer som konverterade.

Hur var det?

– Det var en fest, de bidrog i gudstjänsten med sång på arabiska och det bjöds på smörgåstårta.

Hur stor är Elimförsamlingen?

– Vi är en församling som brukar vara 100 på mötena, men nu var vi 170, det var nästintill fullsatt, en riktig festhögtid. Det blir en positiv start för terminen och hela året.

Firar ni alltid gudstjänst ihop?

– Vi har arabisktalande möten på lördagar, men när vi döper vill vi vara tillsammans allihop.

Brukar ni döpa så här många?

– Vi har döpt många sista tiden, senaste gången vi döpte var vi kanske 6-7, det har skett ett uppsving. Det är redan 6 stycken som vill bli döpa. Men vi skyndar inte igenom processen, vi har dopsamtal med dem både på svenska och arabiska där de har fått ställa frågor.

Vad har ni för arabisk verksamhet?

– Vi satsar mycket internationellt överlag. Vi har gudstjänster på olika språk, svenska spanska, arabiska och engelska. Och det beror ju på att Eskilstuna tar emot mycket flyktingar. Vi har till exempel startat ett språkkafé en gång i veckan. Reglerna har ju ändrats, du får ju inte hjälp med att lära dig svenska förrän du har uppehållstillstånd och det kan ju ta ett par år. Vi är inga proffs men vi bjuder in dem och dricker lite kaffe och lär dem lite grunder i svenska. Det har ju varit 30-40 som har kommit varje gång från flyktingförläggningen. Sedan har en del hittat in till våra arabiska gudstjänster och en del till våra svenska gudstjänster.

– Det växer fort och då blir det ju utmaningar för organisationen som vi får hantera, men det är väldigt positiva problem.

Har ni arabisk personal?

– Vi har en spansk och en arabisk pastor, de är inte anställda, vi har inte råd med det. Varje vecka har vi bibelstudier på arabiska. Och integrationstanken är viktig för oss, vi försöker få så många som möjligt att vara med på söndagen också. Vi stod ju tillsammans i dopgraven, jag och den arabiske pastorn Maher Zakarias, och döpte alla 16 sida vid sida. Det är de här små signalerna som visar att vi är en gemenskap.

Hur påverkar det här den svenska verksamheten?

– De döper fler än oss och det sporrar den svenska verksamheten också, vi talar mycket mer om att nå nya människor. Det blir en positiv attityd i hela församlingen. En gudstjänst som den i går, det tänder ju allihopa! säger Joel Backman.