Siewert Öholm tar ett sista farväl

"Jag vet vad jag tror på, jag är inte rädd". Det hälsar tv-profilen Siewert Öholm till Dagens läsare från sjukbädden i Växjö.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Familjen samlades helgen 14–15 januari för att ta ett sista farväl. Under hösten har han kämpat mot levercancer och i förra veckan blev tillståndet hastigt sämre. Nu är familjen glad för varje timme.

– Jag mår bra i själen, säger Siewert Öholm, 77, till Dagen från sjukbädden.

Vaken och klar

Tillståndet går fram och tillbaka, men när Dagen ringer på måndagsmorgonen den 16 januari så är han vaken och klar.

– Jag är så glad för alla hälsningar som nått mig. Det är många som är otroligt vänliga och uppmuntrande. Jag vill tacka för dem alla, säger han.

– Jag är inne för nedräkning. Men just nu har jag och Gud en överenskommelse om att jag ska överleva måndag och tisdag. Det här är ju nytt för mig men jag känner mig väldigt lugn.

Hans röst är stadig och han samlar kraft för att skicka med en sista hälsning till dem som följt honom i den kristna debatten.

– Jag vet att många har uppskattat mig men jag har också retat många, och några har jag velat reta. Men för många har jag varit ett språkrör. Jag har sagt rent ut vad jag tycker och ifrågasatt saker. Jag tycker att den kristna folkrörelsen måste ta sig samman och hävda vad man tror på. Det tror jag är jätteviktigt. Men nu får andra ta över, säger han till Dagen.

Arbetade på Dagen

Siewert Öholm har arbetat för Dagen i olika perioder. Han startade bland annat näringslivssidor i Dagen 2004 (ArbetsDagen) och i våras var han programledare för en påskserie i DagenTV som blev mycket uppskattad. Att bli pensionär på riktigt passade inte Siewert utan han jobbade och var engagerad i olika projekt.

– Det här är en chock för oss alla, säger hustrun Gitten Bohlin Öholm. Det är en kamp för varje steg. Det känns så ofattbart att vi var i Israel förra helgen.

Läkarna hade då gett honom positiva besked, han svarade bra på cellgiftsbehandlingen, men i måndags för en vecka sedan blev han hastigt sämre och läkarna var eniga. Det finns inget mer att göra.

Med sin familj

Siewert Öholm ligger på sjukhuset i Växjö och har haft sin familj hos sig i helgen. Han har sovit och varit vaken emellanåt, berättar hustrun Gitten. Under de vakna stunderna har han varit mycket klar och tagit en stund med var och en och skickat med personliga hälsningar.

Även vännerna Margit och Rolf Borgström från den populära SVT-serien "Hela kyrkan sjunger", som Siewert producerade, har tagit avsked, liksom prästen och vännen Bo Brander, Uppsala.

– Siewert sov hela dan i går men när Bo kom var han helt vaken. Det kändes som om han samlade sina krafter för att få göra ett andligt avslut. Vi hade en minimässa här runt sjuksängen och Siewert fick ta nattvarden. Det var så fint, säger Gitten. Siewert hade väntat på att få ta emot nattvarden.

– Han regisserar in i det sista, säger hon med värme.

Tog avsked på Facebook

Sent i söndagskväll tog han också avsked på Facebook till sina 5 516 följare med orden: Hej vänner! Jag håller på att avsluta mitt fb-konto, och jag ser att mitt liv håller på att rinna ut. Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på, jag är trygg. Jag tror heller inte att Gud, när vi möts, behöver kommunicera genom Facebook. Tack vänner och följare.

Läs mer: Nu har Siewert Öholm somnat in

Siewert Öholm

  • Ålder: 77 år
  • Ort: Växjö
  • Yrke: Journalist, tv-personlighet och debattör. Har bland annat varit programledare för Kvällsöppet och Nattcafé. De senaste åren har han varit krönikör i både Dagen och Världen Idag.
  • Familj: Fyra söner, gift med Gitten Bolin Öholm. Första hustrun Ann-Britt Öholm avled i bröstcancer 2004.
Böneutrop
Kyrka och politik