Simon Ådahl sågar Jimmie Åkessons låttolkning

Artisten Simon Ådahl är mycket kritisk till SD-ledarens tolkning av hans sång "Jag tänker be för Sverige".– Han har inte läst hela texten, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Simon Ådahl har fullt upp med att kommentera för olika medier som ringer, sedan SD-ledaren länkade till hans sång på sin Facebooksida.

Han menar att SD-ledaren helt och hållet missförstått syftet med varför sången skrevs.

– Låten föddes ur en längtan om bön och väckelse. Om att människovärde och empati ska råda och att kyrkorna ska vakna och manifestera Jesus i Sverige. Det här handlar inte om SD-politik, säger han.

LÄS MER: Jimmie Åkesson uppmanar till bön genom kristen låt

 

"Låten handlar om att slippa SD"

Tvärtom handlar bönen i sången handlar om att få slippa den Sverigedemokratiska politiken för att återfå empatin och medkänslan i samhället, menar Ådahl.

I sången tar han upp fattigdom, och sjunger om hemlöshet och tiggeri. "Ser du den där mannen som sover under bron, hemlös och ensam med smutsiga skor? Och kvinnan som samlar på burkar och skräp? Det är Sverige just i dag."

– Vi ser att kärleken kallnar och medmänskligheten tryter. Vi börjar värna om vårt eget allt mer. I sången ber jag att kyrkorna måste ställa sig upp och leva ut det som de tror på, säger han.

Har hamnat i blåsväder förr

Det är dock inte första gången som hans bönesång hamnat i blåsväder. Tidigare har Dagen berättat om hur högerextrema användare på Youtube använt hans sång i propagandasyften.

– Så fort man ber för Sverige ska de här krafterna roffa åt sig budskapet. Vi som är vanliga kristna ska kunna be för landet utan att sympatisera med högerextremism, säger han.

Han tillägger att sången fått en bred spridning inom den kristna världen och att det för några år sedan var 25 000 människor som sjöng den i Kungsträdgården i samband med Jesusmanifestationen.

– Om samhället hårdnar får inte kärleken kallna bland de kristna. Det är så viktigt att ljuset skiner igenom, säger han.

I en Dagenintervju i fjol sa Jimmie Åkesson att Gud är en samling normer och värderingar för honom. Tror du att sången kan få honom att tänka om?

– Ja, det är min bön. Han kanske är sökt av Jesus. Vem som helst kan bli frälst. För mig är Gud inte en samling normer och värderingar, utan en levande person som man kan ha en relation med.

Läs också: Ådahl skänker alla intäkter från Jimmie Åkessons cover till flyktingar

 

Lyssna på "Jag tänker be för Sverige" här.

 

Debatt