Sista pastorn Peter Gembäck lämnar tjänsten i Knutby

Peter Gembäck har sagt upp sig från sin tjänst som pastor i Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Gembäck har sagt upp sig från den 30 mars och gör sin sista arbetsdag den 30 april.

– I höstas genomgick församlingen drastiska förändringar och då var jag inställd på att stanna kvar till den värsta stormen hade blåst över, säger han när Dagen ringer upp.

Han tillägger att han ville stanna kvar för att "städa upp".

"Mina år i församlingen har minst sagt varit turbulenta, inte minst under de fruktansvärda händelserna 2004 och fram tills nu när församlingen äntligen blivit fri från allt jobbigt som varit", skriver han i ett Facebookinlägg, enligt Expressen.

Har den värsta stormen blåst över nu och har du även städat upp?

– Ja. Församlingen står stadigare och jag har haft ett rigoröst jobb med att möta frågor i församlingen. Men det är först de sista veckorna som jag har känt att jag måste backa, säger han.

Åsa Waldau lämnade i höstas

I höstas skrev Dagen att två av församlingens förgrundsfigurer, Åsa Waldau och Urban Fält, hade lämnat församlingen. Och nu är det alltså även dags för Peter Gembäck att kliva av.

– Jag har en gudstjänst kvar, säger han till Dagen.

Vad som händer i församlingen från och med den 1 maj vet han inte. Någon anställd pastor kommer det i alla fall inte att finnas.

– Men det finns mycket kompetens i församlingen och nu får andra medlemmar bli mer aktiva.

Peter Gembäck kommer bo kvar

Peter Gembäck kommer att bo kvar i Knutby och vara med i församlingen samtidigt som han tänker jobba med sitt byggföretag och studera.

– Under en tid kommer jag att vara aktivt passiv i församlingen. När det gäller ny ledning i församlingen har jag medvetet valt att inte lägga mig i processen.

Till Expressen förklarar han att det är helt uteslutet att Åsa Waldau eller Urban Fält ska återvända till församlingen.

Dagen: Hur känns det att avsluta pastorstjänsten?

– Dubbelt. Jag älskar församlingen och känner fortfarande en kallelse, men nu kommer jag troligtvis inte att arbeta som pastor på några år. Samtidigt känns det skönt att sluta, det har varit turbulenta år i församlingen. Jag är trött och behöver vila.

Vad tänker du göra från och med i maj?

– Förhoppningsvis kan jag vara föräldraledig en tid. Det har jag inte varit så mycket. Samtidigt måste ju företaget drivas.

Läs också: Han går in som konsult i Knutbyförsamlingen

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar