Skola i Åmål censurerade delar av julsånger

En skola i Åmål strök allt som handlar om Gud ur den traditionella julpsalmen "Nu tändas tusen juleljus". Barnen fick sånghäften med överstrykningar och helt nya ord.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När Södra skolan i Åmål hade sitt traditionella luciafirande i Kungsbergskyrkan fick barnen hoppa över flera verser i psalmen "Nu tändas tusen juleljus". De fick också sjunga "Du stjärna över alla oss" i stället för "Du stjärna över Betlehem".

Södra skolan i Åmål har sedan urminnes tider firat Lucia i Kungsbergskyrkan. Tidigare hade man även ett traditionellt adventsfirande där barnen sjöng adventspsalmer och pastorn sa några ord, men det har tagits bort.

Lucia har man fortsatt att fira, men i år tyckte pastorn att det var något fel med sångerna som barnen sjöng.

– Jag hörde plötsligt att de inte sjöng "Du stjärna över Betlehem" utan "Du stjärna över alla oss". Jag blev förvånad och efter firandet gick jag fram till musikläraren och frågade. Då fick jag se sånghäftet med flera överstrykningar och fick höra att man fått direktiv från rektorn, säger pastorn Peter Landälv till Dagen.

Vers två och fyra i "Nu tändas tusen juleljus" hade strukits över. I tredje versen var ordet "Betlehem" inom parentes och i stället hade man skrivit "alla oss".

– Jag tolkar det som att myndigheter och skolpersonal vill vaccinera barn mot kristen tro. Genom stora överstrykningar visar man att det inte är OK. Jag tycker det är skrämmande.

Även femte versen i Tomtarnas julnatt hade strukits över.

– Den handlar om gröt och skinka. Man får tydligen inte sjunga om det heller, säger Peter Landälv. Det är väl något förment hänsynstagande till muslimer, säger Peter Landälv.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Åmål svarar på kritiken med ett officiellt uttalande "Angående Södra skolans luciafirande 2016". Där skriver man att samtliga elever oberoende av nationalitet och religion deltog i firandet.

"Istället för att sjunga Du stjärna över Betlehem sjöng man Du stjärna över alla oss, en skrivning som tillåter stjärnan att lysa över alla oss; (...) Att värna om våra svenska traditioner är viktigt, men också att höja blicken, våga se och möta en värld i förändring är ytterligare ett viktigt uppdrag för skola och samhälle att förhålla sig till."

I övrigt skriver man att man "som brukligt" valt ett lämpligt antal verser ur olika sånger och psalmer och att man gjort det med stöd av Skollagen.

 

 

 

Fakta:

Nu tändas tusen juleljus

av Emmy Köhler

Nu tändas tusen juleljus

på jordens mörka rund,

och tusen, tusen stråla ock

på himlens djupblå grund.

Och över stad och land i kväll

går julens glada bud,

att född är Herren Jesus Krist,

vår Frälsare och Gud.

Du stjärna över Betlehem,

o, låt ditt milda ljus

få lysa in med hopp och frid

i varje hem och hus!

I varje hjärta armt och mörkt

sänd du en stråle blid,

en stråle av Guds kärleks ljus

i signad juletid!

Tomtarnas julnatt

av Alfred Smedberg

vers 5

Gröt och skinka, lilla äpplebiten, äpplebiten,

tänk, så rart det smakar Nisse liten! Nisse liten!

Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.