Skolavslutningar tillåts i kyrkan till sommaren

Sverigedemokraterna kommer att rösta för Alliansens förslag. Därmed talar det mesta för att det blir tillåtet med skolavslutningar i kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

-Vi ser inget konstigt med att ändra skollagen. Sverige har varit ett kristet land i tusen år och vi känner att vi försöker bevara de traditioner som finns. Är det så att en skola vill fira skolavslutningen i en kyrka så ska man få göra det, säger Stefan Jakobsson, sverigedemokrat i riksdagens utbildningsutskott, till SVT.

Frågan om skolavslutningar och adventsfirande i kyrkan har diskuterats i många år. Och för att råda bot på den osäkerhet som skolledare har känt föreslog Alliansregeringen i somras att det skulle tydliggöras i lagtexten att avslutningar i kyrkan inte är förbjudet.

Regeringsskiftet i höstas innebar dock att förslaget riskerade att slängas i papperskorgen, men nu har alltså Sverigedemokraterna fattat beslut om att rösta med Alliansen.

-I Sverige är ju kristendomen en viktig del av kulturarvet och då tycker jag att man kan prata om det kulturarvet, säger Christer Nylander (FP), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Hur blir det med barn som inte delar den kristna tron?

-Alla ska kunna vara med på skolavslutningen, svarar Christer Nylander.

-Man får inte använda skolavslutningen till konfessionella inslag som tvingar någon att be bön eller till exempel läsa trosbekännelsen. Däremot kan man sjunga en psalm, som "Den blomstertid nu kommer" eller "Sankta Lucia".

Enligt SVT kommer riksdagen att rösta om förslaget den 16 april. Blir det ett ja där kan förslaget bli verklighet i sommar.

Läs fler artiklar om religiösa inslag i skolan

Alla tidigare artiklar