Skolborgarråd Olle Burell vill stänga alla religiösa skolor – utom judiska Hillelskolan

Skolborgarrådet i Stockholm Olle Burell säger efter tv-programmet Kalla Faktas granskning av religiösa friskolor att han vill stänga samtliga religiösa friskolor i Stockholm – utom en.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det finns sju religiösa skolor i Stockholmsområdet. Två av skolorna är kristna protestantiska skolor, en är katolsk, en är judisk och tre är muslimska. Sex av dessa vill Bostadsrådet Olle Burell stänga, skriver StockholmDirekt.

"Extrem sortering av barn"

– Stockholm lider av bostadssegregation och den förvärras av ytterligare separatism inom skolan. Religiösa skolor är en av de mest extrema varianterna av sortering av barn. Det är inte bra för barnen och det är inte bra för samhällsutvecklingen, säger Olle Burell till StockholmDirekt.

Läs också: Socialdemokrater vill förbjuda alla religiösa friskolor 


Upprörda rektorer efter uttalandet

Flera rektorer på de berörda skolorna är nu upprörda. Olle Burell säger att han menar att religion är något som man fritt kan utöva efter eget tycke, men han menar att religionen skall lämnas utanför skolan.

Kristna friskolerådet: Fördomsfullt att vilja stänga våra skolor
 

Mats Hansén, rektor vid S:t Eriks katolska skola, tycker att Burells uttalande är ett utslag av populism. Timoteus Lund, rektor vid kristna Stefansskolan i Bromma, tycker att uttalandet är obehagligt och "under all kritik", enligt StockholmDirekt.

Olle Burell säger dock att judiska Hillel-skolan inte är en religiös friskola. Den är en "minoritetsskola" på samma sätt som till exempel den sverigefinska skolan. Därmed skulle den judiska skolan inte räknas in bland de skolor som han önskar stänga.