Skolinspektionen säger nej till kristen gymnasieskola

Planerna på att starta Norrlands första kristna gymnasieskola i Örnsköldsvik fick tummen ned.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt beslutet anser Skolinspektionen att Broskolan, som sedan tidigare driver en kristen grundskola, inte har förutsättningar att även starta en gymnasieskola. Myndigheten hänvisar bland annat till bristande ekonomi och att det inte har visats upp någon realistisk budget.

Att det inte finns konkreta planer på ett skolbibliotek, vilket krävs för ett godkännande, har enligt Örnsköldsviks Allehanda också bidragit till Skolinspektionens avslag.

Dagen skrev i våras om planerna på att hösten 2017 starta den första gymnasieskolan, med arbetsnamnet Norrlands kristna gymnasium, på kristen grund i Norrland.

I april sa bildningsnämnden i Örnsköldsvik nej till förslaget. Men Skolinspektionen fattar det slutgiltiga beslutet och Broskolans ordförande Maria Nordberg sa i en kommentar till Dagen att ansökan om att starta gymnasieskola skulle kompletteras.

– Jag ser väldigt positivt på situationen, sa hon.

Tidigare i veckan berättade Dagen att Skolinspektionen hade tagit emot sju ansökningar om att starta skola med konfessionella inslag i år. Majoriteten hade redan fått avslag – och nu står det alltså klart att Maria Nordbergs optimism inte räckte hela vägen.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek