Skolminister Gustav Fridolin: Därför gör vi ett undantag för ideella organisationer

Vi litar på att de ideella föreningarna använder pengarna till att skapa den bästa kvaliteten. Det säger skolminister Gustav Fridolin (MP) till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De idéburna organisationerna är så viktiga att regeringen gjort ett särskilt undantag när de föreslår ett vinsttak för privat välfärd, till exempel friskolor.

– Förslaget är tänkt att fungera så att pengarna som staten lägger in också kommer eleverna till dels. Den tryggheten har vi redan från början i en idéburen organisation, säger han till Dagen.

Men poängen med ideella föreningar är just att de inte drivs med vinst. Varför behövs då särskilda undantag för dem?

– Det har funnits en oro från friskoleförbunden och de som organiserar idéburen vård. Man har sett risker med att man inte kan föra över pengar från ett år till ett annat. Därför har vi gjort det här undantaget.

Fridolin säger att regeringen inte har något syfte med att försvåra för verksamheter som de redan litar på.

Varför kan inte ett aktiebolag vara lika pålitligt som en ideell förening?

– För mindre än en vecka sedan meddelade en av Sveriges större friskoleaktörer att de använder statliga pengar till aktieutdelningar till sina ägare. Det är provocerande.

Samtidigt som idéburna organisationer slipper att omfattas av ett vinsttak, vill delar av regeringen göra det svårare för just religiösa friskolor. Socialdemokraterna beslutade i våras att försöka få bort de konfessionella inslag som i dag är tillåtna i till exempel kristna friskolor.

Miljöpartiet har dock inte satt ner foten i frågan – och Gustav Fridolin väntar på att en utredning ska föreslå hur de konfessionella skolorna ska kontrolleras hårdare.

Varför är det så svårt för Miljöpartiet att ta ställning?

– Vi har tagit ställning. Miljöpartiets inställning är att det är bra att olika aktörer får möjlighet att driva skola. I det ingår att elever har full religionsfrihet och rätt att välja sin livsåskådning.

– Vi kräver inget förbud mot konfessionella friskolor. Men regeringen har gemensamt sagt att vi ska gå igenom Skolinspektionens beslut för att se vilka skärpningar av kontrollen som behöver göras.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar
Böneutrop
Kyrka och politik