SKR på plats när Sverige fick nytt helgon

För första gången på 600 år fick Sverige ett nytt katolskt helgon, när Elisabeth Hesselblad helgonförklarades igår i Rom. Hesselblad kommer nu att vördas i hela världen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En delegation fån Sveriges Kristna Råd (SKR) fanns med i Rom vid kanoniseringen av Elisabeth Hesselblad. Runt 300 svenskar hade rest till Rom och svenska flaggor viftade under dagen på Petersplatsen. Helgonförklaringsceremonin hölls under ledning av påven Franciskus och innehöll mycket sång och musik. Den svenske katolske biskopen Anders Arborelius var huvudkoncelebrant, och med honom fanns tio andra präster från Stockholms katolska stift, skriver SKR i ett pressmeddelande.

– Helgonförklaringen betyder att Guds verklighet kommer mycket närmare när en person i vår tid och miljö har förvandlats av Guds nåd, sade biskop Arborelius.

I den ekumeniska delegationen från SKR ingick bland andra kyrkoledaren Lasse Svensson (Equmeniakyrkan), ärkebiskop Antje Jackelén (Svenska kyrkan), fader Josef Togan (Syrisk-ortodoxa kyrkan) och generalsekreterare Karin Wiborn (Sveriges kristna råd).

– Katolska kyrkan i Sverige har visat en stor vishet och stor ekumenisk vilja genom att bjuda in oss ekumeniska delegater att delta, sade Karin Wiborn.

– Vi gläds med våra katolska systrar och bröder som har fått ett nytt helgon som dessutom har talat vårt språk, sade ärkebiskop Antje Jackelén.

– Elisabeth Hesselbad har gjort mycket för Birgittaorden som vi alltid haft en nära relation till. Jag hoppas att även detta bidrar till att stärka de ekumeniska relationerna.

Elisabeth Hesselblad (1870-1957) föddes i Fåglavik utanför Herrljunga. Hon grundade Birgittinorden, som blev en modern gren av den klosterrörelse som heliga Birgitta lade grunden till på 1300-talet. Hon var också pionjär för den ekumeniska dialogen.

Det finns många svenska helgon, bland andra S:t Erik och S:t Botvid, men de är lokala helgon. När Elisabeth Hesselblad nu har kanoniserats av Vatikanen innebär det att personen vördas som helgon i i katolska kyrkan över hela världen.