Skyttedal får konkurrens om kommunalrådsposten

Sara Skyttedal har föreslagits till posten som kommunalråd i Linköping. Men nu står det klart att hon får konkurrens.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag var helt oförberedd när valberedningen hörde av sig till mig, säger Petra Hellsing till Dagen.

För en dryg vecka sedan presenterades KDU:s avgående förbundsordförande Sara Skyttedal som nytt kommunalråd i Linköping. Det formella beslutet skulle fattas på ett extrainsatt årsmöte den 7 september och inget såg ut att stoppa henne från att flytta från Stockholm till Östergötland.

Läs mer: Sara Skyttedal blir kommunalråd i Linköping

Att Petra Hellsing, tidigare fritidspolitiker för Kristdemokraterna i Linköping, i fredags meddelade att hon hade accepterat valberedningens nominering till tjänsten som partiets kommunalråd i Linköpings kommun kom därför som en stor överraskning.

Per Larsson, ordförande i nomineringsgruppen, som ligger bakom nomineringen av Sara Skyttedal, säger i en kommentar till Expressen att det har inträffat ett misstag. Han förklarar att valberedningen inte har något mandat att nominera egna kandidater. Däremot poängterar han att alternativa förslag kan läggas fram av enskilda medlemmar i samband med årsmötet.

– För mig är det jätteokomplicerat. Den 7 september kommer vi att hålla ett val och nu vet vi att det kommer att finnas minst två kandidater, säger Petra Hellsing till Dagen.

– Hur namnen har kommit upp spelar egentligen inte någon roll. Det viktigaste är att medlemmarna gör sitt val.

47-åriga Petra Hellsing är gift, har tre barn och studerar på Linköpings universitet. Men om hon blir vald till nytt kommunalråd på årsmötet lovar hon att satsa fullt ut på det politiska uppdraget.