Smer inte klara att ge råd om dödshjälp

Erbjud livshjälp i stället för dödshjälp, anser Handikappförbundens vice ordförande Pelle Kölhed. På torsdagen diskuterades ämnet läkarassisterad död av ett stort antal läkare, forskare, politiker med flera.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var Statens medicinsk-etiska råd (Smer) som inbjudit till seminariet i Rosenbad. Smers ordförande Kjell Asplund påpekade att rådet ska vara regeringens rådgivare, men att man ännu inte är beredda att sammanfatta sina ståndpunkter i detta ämne.

Välkomnar lagen

Därför ordnade man bland annat seminariet, där huvudtalare var två professorer från USA respektive Kanada, båda i olika hög grad positiva till dödshjälp.

Tydligast var Wayne Sumner, filosofiprofessor från universitetet i Toronto, Kanada. Där har i år införts en modell för läkarassisterad död, vilken han välkomnar, även om han har vissa invändningar, som att patienten måste ha fyllt 18 år.

Dagen har tidigare (2 dec) redogjort för den så kallade Oregonmodellen, som i år kommer att finnas i sju av USA:s delstater. Patienten får en dödlig dos utskriven som han eller hon tar själv. Wayne Sumner föredrar dock den holländska modellen, där man även tillåter att läkarna aktivt ger medicinen.

– Men eftersom det finns större stöd för Oregonmodellen, kan det vara mer politiskt, taktiskt att satsa på den. Det var hans råd till de i publiken som vill åstadkomma en förändring av svensk lag.

Anthony Back, professor och läkare i staten Washington, har själv haft patienter som valt att ta sina liv enligt Oregonmodellen och han exemplifierade med konkreta fall.

”Ha det som en nödutgång”

Han berättade att det inte är ”outhärdligt lidande” som är motivet för majoriteten av dem som vill dö. Det handlar om att livet inte känns meningsfullt. Om det faktum att den allmänna opinionen ofta svarar positivt på frågor om de vill ha dödshjälp sa Anthony Back:

– Man vill kunna ha det som en nödutgång.

Senare under seminariet gavs plats för andra röster. Men Pelle Kölhed, Handikappförbunden, var ändå förvånad att man inte bjudit in någon kritisk röst med samma dignitet som de två.

– Jag är inte professor, jag är bara en överlevare, säger han till Dagen i en paus.

Klarade 60 år

Pelle Kölhed berättade han om hur hans mamma av läkaren fått rådet att glömma honom, eftersom antagligen skulle dö. Men nu har han överlevt i mer än 60 år. Pelle Kölhed tycker att debatten upprepar samma argument, bara modellerna byts ut.

– Jag tycker dödshjälp är oetiskt, och det skulle jag vilja ha belyst. Det här blir en typ av säljsnack.

Han är rädd för att förtroendet för vården undergrävs och pekar på den debatt som finns om köer och brist på sängplatser:

– Om samhället vill bli av med vårdköer, vad är det som hindrar att man hjälper en del att avsluta sina liv, om man får tänka drastiskt.

Chatrine Pålsson Ahlghren, ledamot av Smer och tidigare riksdagsledamot (KD), är skrämd över debatten.

– Vi har god vård i livets slut, men den fungerar inte överallt. Istället för att bygga ut den utan tar man en genväg och öppnar dörren för aktiv dödshjälp, det är beklämmande. Jag känner sådan oro för det sluttande planet. Jag tänker på de psykiskt sjuka. Och vem har inte någon gång tänkt att livet är outhärdligt.

 

Läs fler artiklar om dödshjälp och vård i livets slut

Alla tidigare artiklar