Socialdemokratisk kyrkopolitiker utesluten

Irene Gustafsson, välkänd kyrkopolitiker för Socialdemokraterna i Boden, har lämnat partiet. Droppen blev engagemanget i den politiskt obundna nomineringsgruppen Kyrkans väl.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag är inte längre välkommen till Socialdemokraternas gruppmöte, säger hon till Dagen.

I det förra kyrkovalet, när Irene Gustafsson ställde upp för Socialdemokraterna, fick hon flest kryss i Boden. Men fyra år senare har hon bytt till den politiskt obundna nomineringsgruppen Kyrkans väl.

I dag är det, enligt Socialdemokraternas stadgar, förbjudet för medlemmar att engagera sig i andra nomineringsgrupper i kyrkovalet. Dagen har tidigare skrivit om att flera motionärer vill ändra på detta under S-kongressen senare i april.

Irene Gustafsson hoppas att så blir fallet. Men trots att hon i grund och botten alltid kommer att se sig som socialdemokrat står hon i dag utanför partiet.

– När jag inte fick vara med på gruppmötena och ordförande i S-kvinnor informerade mig om stadgarna valde jag att lämna partiet, säger hon till Dagen.

Att det inte är tillåtet att vara medlem i Socialdemokraterna – och samtidigt engagera sig i en annan nomineringsgrupp med tydlig koppling till de politiska partierna, exempelvis Borgerligt alternativ – konstaterar Irene Gustafsson är rimligt. Däremot anser hon att det borde vara tillåtet att ställa upp för en politiskt obunden nomineringsgrupp, till exempel Kyrkans väl.

Helene Holmström och Gerd Forsén har i likhet med Irene Gustafsson bytt från Socialdemokraterna till Kyrkans väl, som ställer upp i kyrkovalet till Bodens pastorat.

– Jag vill jobba för kyrkans bästa. Det kändes inte som man gjorde det i s-gruppen. Jag lämnade Socialdemokraterna redan för nästan två år sedan. Jag ville inte tillhöra dem längre, säger Gerd Forsén till Norrländska Socialdemokraten.

– Nu sitter vi verkligen i en grupp som vill jobba för kyrkan. Det är det viktigaste, inte partipolitiken. Vi är sammanlagt sju, majoriteten var engagerade socialdemokrater, som gått över till Kyrkans väl, säger Irene Gustafsson till Norrländska Socialdemokraten.

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar